Golf – töntarnas revansch

- in Nöje, Sport

Som stillasittande student kan det vara svårt att hålla sig i form, särskilt om man inte gillar packade gym eller regniga höstpromenader. Jessica Gustafsson testade golf för att se om det kunde vara ett alternativ för att hålla i gång kroppen.

Beach 2015 är över. Nu kan vi äntligen lägga oss på soffan och trycka i oss chips – eller traska in på gymmet för att bli redo för nästa sommar. Men kan man inte göra något som både är roligt och hälsosamt? Lundagård kommer under hösten att testa olika sporter för att se vad som passar den slitna och orutinerade studenten. Först ut blev golf.

Gentlemannasport – men töntig
Golf må vara en gentlemannasport – men den är också ganska töntig. Jag menar: Vem väljer självmant att sätta på sig en pikétröja? Golf är lite sportens svar på LTH – det är mest nördar som utövar den, men de kommer tjäna massa pengar en dag. Spelarna ser också stiliga ut medan de gör det – trots pikén.

Jessica Gustafsson. Foto: Dimitris Kalandranis
Jessica Gustafsson. Foto: Dimitris Kalandranis

Sportens struktur är väldigt enkel: man ska träffa en liten vit boll, med ett litet klubbhuvud och försöka få in bollen i ett litet hål flera hundra meter bort. Banan är en parkliknande matta med dammar, sandlådor och träd utplacerade för att göra det svårare att få in den lilla bollen i det lilla hålet med det lilla klubbhuvudet. Enkelt var det, ja.

Inte så ansträngande
Emelie Storckenfeldt är pro:et (tränare heter pros inom golf) som lär mig att svinga och putta rätt. Och det hon lär mig är egentligen inte ansträngande. Trots att jag har två veckors nollning i ryggen (hamburgerätande och supande, alltså) är det inte speciellt jobbigt att gå en runda. Det är en av de bästa sakerna med golf: alla kan spela golf – oberoende av ålder och kondition. 
Golfspelare lever också generellt längre än icke-golfare, kanske för att man kan fortsätta träna även på äldre dagar.

Emelie Storckenfeldt berättar att golf är och alltid varit en gentlemannasport. Klädkoder är viktiga att följa och trashtalk är inget som försiggår spelare emellan. Golfare går sin runda under fokus och ömsesidig respekt. På så sätt är golf en mer komplicerad sport. Det finns mycket etik och oskrivna regler som kan vara svåra att förstå som nybörjare. Men det finns sätt att psyka sin motståndare. Till exempel kan man låtsas ta en svårare klubba och hoppas att motståndaren gör detsamma för att misslyckas med slaget. Till och med psykningarna är töntiga, alltså.

Alla borde spela golf
Jag var lite nervös för att testa golf, då jag har svårt att koncentrera mig och ett ganska högt röstläge. Men jag fick lära mig att svära är okej. Fult, men inte högt. Men det är viktigt att  ha ett starkt psyke. För visst är det frustrerande när bollen inte går åt det håll den ska (eller ens träffas) och det är lätt att tänka så mycket att man nästan slår knut på sig själv. En bana tar ungefär fyra timmar och då kan man tänka hur mycket man vill innan man slår.

Jag testade golf på en fantastisk dag. Solen lyste, det var vindstilla, och min pro var både peppig och tydlig i sitt lärande. Min slutsats är att alla borde spela golf. även om man kan bli tokig när det inte går som man vill. För man lever länge – och man kan dricka öl samtidigt.

Läs en intervju med golfaren Emelie Storckenfeldt HÄR.

FAKTARUTA:

Betyg: 3 av 5

Pris: Det varierar beroende hur gammal man är och vilken klubb man väljer. Ett årsmedlemskap kan kosta mellan 3000–5000 kronor. Är man inte medlem kan en golfrunda kosta mellan 350–900 kronor. Det finns ingen studentrabatt, men det är billigare för juniorer.

Bakis: Golf är fantastiskt när man är bakis. Enligt Emelie Stockenfeldt kan det bota den värsta spybakfyllan. Man kanske ser dubbelt de första hålen, men sedan släpper det. Dock får man inte dricka under tävlingar – det anses som doping!

Ansträngande: Nej, men det är bra motion. Du får kanske inte beach body 2016 av golf, men du håller i gång, enligt Emelie Storckenfeldt.

Tjuvknep: Nej, i golf respekterar man varandra. Man får inte psyka varandra verbalt eller knuffa varandra.

Outfits: Städat. Vissa klubbar är mer strikta än andra men man spelar ALDRIG i jeans och tröjan måste ha krage.

Skaderisk: Ganska låg. Förslitningsskador kan uppkomma om man svingar fel. Klubbor och bollar kan fås i huvudet – och det är inte att föredra.

Svårighetsgrad: Man kan börja när som helst och behöver egentligen ingen grund. Man måste dock öva mycket och sporten tar lång tid att utöva. En 18-hålsrunda tar uppemot fyra timmar.

Erfarenhet: Behövs inte, men de som spelat sporter där klubbor används (hockey, bandy, innebandy) har ofta fördel.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Ungdomlig åldersnoja

”Ibland ser jag på studentlivet i form av