Att knocka någon med finess

- in Nöje

Som stillasittande student kan det vara svårt att hålla sig i form, särskilt om man inte gillar packade gym eller regniga höstpromenader. Jessica Gustafsson testade MMA för att se om det kunde vara ett alternativ för att hålla i gång kroppen.

I mitt sökande efter ett alternativ till överfyllda gym och kalla promenader gjorde jag mig redo för nästa sport. Efter att ha vimsat runt på golfbanan en hel eftermiddag kändes det som en naturlig övergång att testa att dö i MMA. Edvin Olbers är min tränare denna gång.

jessica-mma2
Foto: Christina Zhou

MMA står för Mixed Martial Arts och är en koalition av flera andra kampsporter. Sporten härstammar från ”pankration”, vilket var en olympisk gren under det antika Grekland och där alla medel förutom vapen var tillåtna. I dag är det en sport som anses vara en av världens tuffaste och mest påfrestande.

Reglerna är relativt enkla, eftersom det knappt finns några. Man får slåss, sparkas, brottas, göra invecklade grepp och så vidare. Det är nog enklare om jag skriver vad man inte för göra istället, vilket är: bitas, rivas och skallas. Och sparkas i skrevet.

Utförandet är dock desto svårare. Det är väldigt ansträngande och man får snabbt upp pulsen redan under uppvärmningen. Men jag tycker det är kul att hoppa hopprep och göra burpees tills jag får svettfläckar i min hoodie. Det känns liksom väldigt autentiskt.  Vi börjar med lite enklare slag och kombinationer och går sedan över till sparkar.

Ibland är det lite förvirrande, särskilt eftersom jag har så svårt för höger och vänster men det är också befriande att få slå något väldigt hårt.

Magnus Uggla sjöng ”där hjärnan tar slut, tar nävarna vid”  men när vi testar grepp inser jag hur mycket hjärna som faktiskt behövs i denna i övrigt fysiska sport. Det är så många steg och så många kroppsdelar som ska samarbeta för att man ska lyckas få ner sin motståndare, hålla fast hen och till slut få hen att ge upp.

Det känns lite obekvämt, men främst ovant, att vara så nära en annan människa. Man tar verkligen i varandra, glider i varandras svett och har både lemmar och kroppsdelar lite överallt. Kanske är detta till och med ett  bättre raggningstillfälle än golf.

Men för den modiga i så fall, själv blir jag mest generad. Det tar ett tag att vänja sig vid den nära kontakten, men när man väl släppt den garden och höjt den riktiga är MMA riktigt kul.

Många tror att MMA handlar om ren styrka och om vem som kan slå hårdast, men det är mycket teknik bakom. Fast jag tar i lika mycket varje gång jag slår, märker jag direkt när jag får in en bra träff och inte.

jessica-mma3
Foto: Christina Zhou

Skulle jag gått en riktig match mot Edvin Olbers hade jag varit ganska chanslös, men efter att ha fått lära mig olika tekniker inser jag att det finns sätt att fälla män som är både 30 centimeter längre och 30 kilo tyngre. Och den vetskapen känns väldigt bra när man slirar hem från valfri nation.

Efter en träning är jag väldigt trött. Men det känns bra i kroppen, trots att blåmärken börjar träda fram och mina händer luktar ytterst suspekt efter handskarna.

Om jag rekommenderar MMA till alla är inte säkert. Det är ingen dans på rosor direkt. Men det är utmanande och roligt och jag får svettas hur mycket jag vill. Utan att skämmas.

FAKTARUTA

Pris: Det är beroende på utrustning men nybörjarskydd ligger på cirka 1500:-. Medlemsskapkan variera från olika klubbar men ungefär 1500:- termin.

Svårighetsgrad: Vem som helst kan börja. Är man väldigt överviktig kan det vara svårt att börja med en kontaktsport eftersom man måste hitta någon i samma viktklass som en själv att träna med. Det är mycket man ska tänka på och lära sig men är man nybörjare så tränar man också mot andra nybörjare.

Erfarenhet: Det kan vara fördelaktigt med god fysik och man måste vara villig att lära sig. Har man tränat brottning eller boxning eller annan kampsport innan blir det lättare.

Skaderisk: Rätt stor. Man kommer inte bli knockad på träning men det är påfrestande på kroppen. Man böjer på leder och får måga slag mot kroppen.

Ansträngande: Det är väldigt ansträngande. Den jobbiagste sporten Edvin Olbers någonsin provat.

Tjuvknep: Några tjuvknep får man inte ta till, gör man det så märks det. Det vanligaste är dock att försöka psyka sin motståndare och komma in i dennas hjärna. Men den som är bästa förberedd (mentalt och fysiskt) vinner.

Bakis: Träna bakis skulle Edvin Olbers inte rekommendera. Den enda gång han gjorde det slutade med spya.

Outfits: T-shirt och shorts utan dragkedja. Samt suspensoar och tandskydd. Under match skippar man även tischan. Och inga skor.