Rekordstor konkurrens om studenter på Arkad

- in Nyheter

165 företag och organisationer jagade under två dagar sina framtida anställda på arbetsmarknadsmässan Arkad. Projektledare Anita Tran menar att mässan är bra för att studenter att inse hur eftertraktade de är.

Både Studiecentrum och Matteannexet på Lunds tekniska högskola myllrar av människor. Mellan fem och sju tusen besökare väntas till Arkad, Teknologkårens arbetsmarknadsdagar. Dagarna är till för att fungera som en mötesplats mellan potentiella arbetsgivare och studenter.

Fler utställare än någonsin
330 studenter från Teknologkåren är engagerade i årets mässa som blir den 39:e i ordningen.
Men det är inte som vilket år som helst – i årets upplaga är det fler företag och organisationer på plats än någonsin tidigare.

Patrik Gustafsson och Axel Ekman besökte mässan. Foto: Claudio Gandra
Patrik Gustafsson och Axel Ekman besökte mässan. Foto: Claudio Gandra

– Vi brukar ha ungefär 150 utställare. I år har vi 165 vilket är rekord och det är vi väldigt stolta över, säger Anita Tran som är projektledare för Arkad. 

Bland de tusentals besökarna finns inte bara studenter från LTH utan även ekonomer, systemvetare och naturvetare. Patrik Gustafsson går tredje året på brandingenjörsprogrammet och börjar närma sig slutet på sin utbildning. Därför undersöker han sina möjligheter efter examen.

– Man får gå runt och fråga vilka företag som har någon inriktning mot brandsäkerhet men det är också intressant att se hur det ser ut helt allmänt. Sen är det ju nice med alla gratis grejer, säger Patrik Gustafsson.

”Jag behöver ett jobb”
Överallt dignar borden under godisskålar och gratis pennor, block och cykellampor. För Axel Ekman, som går femte året på teknisk nanovetenskap, brukade gratisgrejerna locka. Men nu när examen närmar sig börjar det bli mer allvar.

– Jag har varit här varje år sedan jag började plugga mest för att kolla. Men nu behöver jag ett jobb. Gärna nu direkt, säger Axel Ekman.

Sofie Feuk från Skanska letade nya förmågor. Foto: Claudio Gandra
Sofie Feuk från Skanska letade nya förmågor. Foto: Claudio Gandra

Ett av företagen som är på plats är Skanska. Sofie Feuk jobbar där med företagets arbetsgivarvarumärke och tycker att mässan är en god möjlighet för företag att nå ut till studenter och skapa samarbeten.

– Vi har träffat jättemånga kompetenta studenter och hoppas få in många ansökningar om examensjobb och praktikplatser, säger Sofie Feuk.

Måste våga uppfylla sin drömmar
Årets tema för mässan är ”Var ditt bättre jag” och bygger mycket på att öka studenters självkänsla inför arbetsmarknaden. Anita Tran tror också att många studenter kan uppfylla sina drömmar, bara man vågar.

– Bara att se de här företagen som är här för att träffa oss studenter, att se efterfrågan, är verkligen jättestort. Jag hoppas att alla studenter kan ta med sig hur attraktiva vi är, hur lätt det är att hitta jobb om man bara tar steget, säger Anita Tran.