”Jag är förberedd bättre för ett jobb”

- in Nyheter
@Lundagård

I torsdags slöt alla Lunds universitets studentkårer samman som värd för International Day, ett evenemang med syfte att hjälpa internationella studenter att förbereda sig för den svenska arbetsmarknaden.

Kanske är Sverige bara ett stopp på vägen för den internationella studenten, men det kan också bli ett framtida hem.

Därför arrangerade Lunds universitets studentkårer på torsdagen International Day, en dag för att förbereda internationella studenter på den svenska arbetsmarknaden.

Dagen erbjöd en stor mängd möjligheter för internationella studenter att utveckla sina affärs- och kommunikationsförmågor.

Under morgonen diskuterade gästtalare Anna Ntinidou vikten av ett framgångsdriv, och att kunna visa den passionen och beslutsamheten för eventuella arbetsgivare.

Populärt med granskning av cv
Studenterna hade också möjligheten att få sina cv:n och meritförteckningar granskade, vilket visade sig vara väldigt populärt.

Swati J. Sen, en av Lunds universitets internationella studenter. Foto: Riley Sims
Swati J. Sen, en av Lunds universitets internationella studenter. Foto: Riley Sims

Dessutom fick studenterna en chans att fika och mingla med andra i samma sits och arbetsgivare på lokala företag, för att dela tankar, perspektiv och ställa frågor om att komma in på den svenska arbetsmarknaden.

”Jag kunde lära känna mig själv bättre”
Till sist hade runt fyrtio studenter stannat kvar för att vara med på en workshop med World Values Initiative med syfte att stärka självmedvetenhet och kommunikation.

Genom att dela med sig av personliga berättelser tränade studenterna sin kommunikationsförmåga och använde sig av tekniker för aktivt lyssnande.

För vissa studenter var aktivt lyssnande ett nytt koncept som visade sig ge många insikter.

– Genom aktivt lyssnande kunde jag lära känna mig själv bättre, säger Swati J. Sen, en av Lunds universitets internationella studenter. Hon fortsätter:

– Personen mitt emot dig pratar med dig för att du ska förstå hans synvinkel, så om jag lyssnar noga, om jag lyssnar aktivt, förstår jag hans vinkel och kan svara på rätt sätt … så på det här sättet tror jag att jag är bättre förberedd för ett jobb eller en intervju där jag förväntas svara på frågor som ställs med en förväntan om att jag lyssnar aktivt.

Samordnare nöjda med upplägget
Sanda Jönsson och Olivia Öhrström, samordnare på International Day, var väldigt nöjda med upplägget för årets evenemang.

– De internationella studenterna pratar alltid med alla. De är inte bara ute efter gratissaker, de vill vara där, och det är trevligt att se, säger Jönsson.

För två år sedan var International Day mer inriktat på instruktioner, och förra året påminde det mer om en arbetsmarknadsmässa än en möjlighet att utveckla sina förmågor.

Olivia Öhrström och Sandra Jönsson. Foto: Riley Sims
Olivia Öhrström och Sandra Jönsson. Foto: Riley Sims

I år var evenemanget däremot en balans mellan de två, med möjligheter till både instruktioner och diskussioner. Studenterna verkade uppskatta den här unika chansen att utveckla sina affärsförmågor.

– Det kommer så många internationella studenter till Sverige med kompetenser som vi behöver, och vi blir så ledsna när de ger sig av och tar sin kompetens med sig. Det vore trevligt om Lund kunde integrera dem ännu mer i arbetsmarknaden här och använda deras kunskap, säger Öhrström.

Hjälpsamma riktlinjer på Facebook
Studenter som inte kunde delta men ändå vill lära sig mer om att förbereda sig för den svenska arbetsmarknaden bör hålla koll på #intday2015 på Facebook, där ska läggas upp en sammanfattning av årets evenemang samt hjälpsamma riktlinjer för att skriva ett cv.

International Day har hållits i december de senaste tre åren, men samordnarna fick så mycket positiv feedback att de nu överväger att sponsra en workshop för bättre Cv:n och meritförteckningar till våren, vilket kan vara till hjälp för både internationella och svenska studenter.

Artikel: Riley Sims

Översättning: Carl-William Ersgård