Hävda sanktioner öppnar för iranska studenter i Sverige

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Vägen till svenska universitet har precis blivit mycket kortare för iranska studenter. I och med EU:s hävda sanktioner mot Iran, kan studenternas förhållanden i Sverige underlättas.

Under lördagskvällen kom beskedet om att Iran har uppfyllt sina åtaganden i det kärnenergiavtal som ingåtts med stormakterna för att reducera landets kärnenergiprogram.

Resultatet innebär att såväl EU som USA häver sina mångåriga ekonomiska sanktioner mot Iran. Det betyder att Iran nu återfår en del av sina frysta tillgångar, men också att landet återigen kan bedriva obehindrad internationell handel.

Vinst för iranska studenter
De nu hävda sanktionerna är även en vinst för iranska studenter – sanktionerna har tidigare ställt till problem vid utlandsstudier.

I Lund har iranska studenter bland annat nekats att öppna bankkonton eller sätta in pengar på sitt befintliga bankkonto. Bankerna har pekat på sanktionerna och studenterna har misstänkliggjorts för penningtvätt. Men nu kan problemen vara ett minne blott.

Sektionen Externa relationer vid Lunds universitet har ännu inte hunnit göra en riktig utredning hur stor påverkan de hävda sanktionerna kan komma att ha. Mycket pekar däremot på att Sverige kan bli en mer attraktiv destination för iranska studenter.

Stor minskning senaste åren
– Detta borde underlätta för iranska studenter att komma till Sverige och Lunds universitet. Antalet har gått ner de senaste åren på grund av sanktionerna, säger Richard Stenelo, internationell chef och biträdande sektionschef vid Externa relationer. 

Men redan nu går det att se en ökning av iranska studenter. Den 16 januari i år hade 74 iranska studenter betalat anmälningsavgiften för höstens studier – mer än en fördubbling jämfört med samma tid i fjol. Nu siktar Externa relationer på att göra en offensiv mot iranska studenter.

– Vi har börjat prata om hur vi ska agera här och om vi ska göra insatser i Iran. Det lutar åt att vi kommer att göra det, säger Richard Stenelo.

Iranska studenter har högt anseende
Han berättar vidare att iranska studenter har ett generellt högt anseende hos universitet och att de hävda sanktionerna mot landet är bra för universitetet ur en rekryteringssynpunkt

– Iranska studenter anses vara av väldigt bra snitt och många program vill ha iranska studenter. Ur ett rekretyeringsperspektiv är detta absolut bra för Lunds universitet, säger Richard Stenelo.

Avdelningen för Externa relationer fattar i april beslut om hur det ska satsas på iranska studenter.