Nationerna kan få dansa vidare

- in Nationer, Nyheter

I torsdags var sista dagen för Lunds nationer att ansöka om det danstillstånd som i fortsättningen kommer att krävas för att anordna klubbverksamhet. Trots ett tidigare tvivel, var många av ansökningarna inne i tid.

Senast i torsdags, den 31 mars, skulle studentnationerna i Lund ha lämnat in ansökan om danstillstånd för sina verksamheter. Något som i praktiken innebär att nationerna i förlängningen kommer vara tvungna att söka allmäntillstånd och anställa ordningsvakter för sina nattklubbsverksamheter.

Många nationer i tid
När kravet om tillståndet kom i slutet av februari, kritiserades polisens snabba agerande och hårda krav gentemot studentnationerna – men enligt  Fredrik Grotte, ordförande för Kuratorskollegiet, har många nationer varit ute i tillräckligt god tid.

– Senast vi hade möte med KK var för två veckor sedan. Då hade ungefär tre till fyra nationer lämnat in sina ansökningar, men jag tror att många har skjutit på det och kommer lämna in i dag, säger han under torsdagen.

Kuratorskollegiets har haft möte med både polischef Patrik Isacsson och Joakim Nyberg, ansvarig kommunpolis för nationsärendet. Polisen erkände att kommunikationen från deras sida inte varit så bra som de hade velat och att det är något som de vill förbättra i framtiden.

– De pratade också om att man i ansökningarna kommer att ta hänsyn till ordningsläget på nationerna såsom det ser ut i dag, exempelvis så ska man när man räknar ut antalet ordningsvakter ta hänsyn till nationslokalernas storlek, säger Fredrik Grotte.

Ingen stor påverkan på kort sikt
Kravet på danstillstånd och ordningsvakter slår framför allt mot de mindre nationerna med klubbverksamhet. Kurator Helene Andersson på Blekingska nationen menar dock att kravet inte kommer påverka nationens verksamhet på kort sikt.

– Vi har skickat in en ansökan för danstillstånd enligt instruktionerna som vi fått, vi avvaktar ännu resultatet av handläggningen, säger hon och fortsätter:

– Den här terminen kommer våra verksamheter fortlöpa som planerat. Det kommer inte att ske några förändringar i vårt schema eller våra inplanerade aktiviteter.

Nationerna nöjda med dialogen med polisen 
En annan nation med en aktiv klubbverksamhet är Västgöta Nation. Även för dem har kommunikationen med polisen varit bättre under den senaste månaden.

– Från början så fick vi uppfattningen om att det skulle vara möjligt att eventuellt skjuta på datumet för ansökan om danstillståndet, det var tydligen inte fallet, säger hon.

Jonna Restin har dock funnit sig i verkligheten så som den är och nu får nationen skrapa ihop det som kan för att kunna hålla verksamheten intakt.

– Vår förhoppning är att detta inte ska påverka vår verksamhet särskilt mycket. Vi får helt enkelt bita i det sura äpplet och vända på kronor för att ekonomin ska gå ihop, säger hon.

Lundagård har sökt Joakim Nyberg för en kommentar.