En utmärkt Toddy

- in Spex

Toddyspexets senaste föreställning kan mycket väl vara det bästa som Lundagårds recensent sett i spexväg. Vi får under några intensiva timmar följa Sigmund Freud och andra mer eller mindre kända ansikten från förra seklets början.

Vi kastas in i handlingen där Sigmund Freud står och undervisar sina studenter. Med ett starkt inledningsnummer, lite härilgt gospelkörande och ett fint produktplacerande kastas vi in i handlingen.

Den unge Frans Josef av Habsburg, kejsaren av dubbelmonarkin Österrike-Ungern, lider av psykisk ohälsa. Med hjälp av sin mor söker han hjälp hos den kände psykoanalytikern inför ett viktigt tal till nationen.

Men är det bara honom vi följer? Det kan ibland vara lite svårt att som publik följa den röda tråden i spexet. Vem är det som är huvudpersonen egentligen och vilka karaktärer utvecklas under resans gång?

Vi får som publik lära känna bland annat den charmiga och välspelade Pavlov, den robuste barägaren, stackars alkoholglade Frans Kafka och många charmiga patienter på Sigmunds klinik. Hela ensemblen är tätt sammansvetsad och föreställningen går aldrig på tomgång.

Ett av de största problemen med att hitta huvudkaraktären det är det faktum att så många av spexarna fullständigt briljerar på scenen. Med hjälp av sina vackra sångröster och tajta koreografi charmar de publiken fullständigt. Samtliga sångnummer under föreställningen förlängs med flertalet omsjungningar och en välrepeterad orkester är med på noterna.

Den tidsenliga kostymen är passande och sitter snyggt. Den stiliga sminkningen och en stilren dekor bildar ett proffsigt helhetsintryck. Hedersmedaljer borde delas ut till skaparen av fontänen och det rullande badkaret.

Det här är det bästa spexet som jag sett under mina snart tre år i Lund. Hatten av till samtliga inblandade. Jag lämnar AF-borgen med glada steg och ett anteckningsblock fyllt av kommentarer i stil med:

”Äggsången var lysande!”
”Kejsarlåten – superbra”
”Kandidatlåten – VILKEN JÄVLA RÖST”
”Drottningens låt: Fantastisk”

Kort och gott: Sigmund Freud var ett grymt bra spex. Gå och se återuppsättningen.

Bästa låt: Kejsarlåten
Snyggast kostym: Sigmund Freud
Bästa citat: ”- Sjuttioåtta. Kejsarsnitt ungefär.”
Bästa originalitet: Freudiansk felsägning bockades av efter 10 sekunder