Flera bollar i luften

- in Porträttet
@Beri Zangana

Trots att hon ständigt möts av fördomar kring sin sport har passionen för fotbollen alltid funnits där för Zecira Musovic. Som FC Rosengårds målvakt och ekonomistudent vill hon vara ett föredöme för sin idrott.

Dagen efter att FC Rosengård spelat en Champions League match i Finland försöker 19-åriga målvakten Zecćira Musovićc hinna till sitt seminarium på Ekonomihögskolan i Lund. Efter flyg, taxi och bilfärd hinner hon till slut fram, med en minuts marginal. Hon försöker diskret slå sig ner i klassrummet.

– Då hör jag min föreläsare säga ”Är det inte fotbollstjejen?” och börjar dra igång applåder.

Zecira Musovic kombinerar sina ekonomistudier med att spela fotboll i FC Rosengård. Foto: Lukas J. Herbers
Zecira Musovic kombinerar sina ekonomistudier med att spela fotboll i FC Rosengård. Foto: Lukas J. Herbers

I dag skrattar Zecira Musovic åt händelsen, men där och då var hon lite generad. Hon vill vara ekonomistudenten på universitetet och inte målvakten. För även om mycket i hennes liv handlar om att hinna från fotbollsträningar till föreläsningar, och det inte finns mycket fritid emellan, vill hon satsa lika mycket på båda sina karriärer. Skolan har hon alltid rankat högt. Trots det är det ibland både svårt och stressigt. Och visst sitter fotbollspassionen kanske lite närmare hjärtat.

– Med tanke på att jag ibland tvingas gå tidigare från föreläsningen på grund av träningar definierar jag mig själv i första hand som fotbollsspelare.

Redan som liten älskade Zecira Musovic sport och intresset för just fotboll väcktes efter en skolturnering när hon gick i grundskolan. En tränare frågade om hon ville gå på en provträning och hon bestämde sig för att följa med. Sedan dess har hon varit fast. Men det har inte alltid varit lätt.  Precis som sina lagkamrater och andra damfotbollsspelare har hon fått brottas med de fördomar som kvinnor möter inom fotbollen.

Själv har hon inte fått möta några elaka fördomar personligen, men hon minns från sin barndom att fotbollen inte togs på så stort allvar. ”Ska du verkligen spela fotboll som tjej?” var något hon ofta fick höra av sin släkt. – De förstod inte att det var något jag satsade på och något jag skulle göra i framtiden, säger  hon.

Men Zecira Musovic lät sig inte påverkas, utan vände kritiken till något positivt. Genom att kämpa hårdare och visa att fotboll inte är en killsport lyckades hon i stället påverka sin omgivning. I dag har hon gjort fotbollen till sitt heltidsjobb.

– Nu är hela min släkt engagerad, vilket verkligen är jättekul.

Och damfotbollen fortsätter att nå framgångar. Nyligen gick 13 av Malmös största företag in med 21 miljoner kronor i sponsorintäkter som löper under en treårsperiod. Enligt Zecira Musovic är det här ett steg i rätt riktning. För damfotbollen värderas fortfarande lägre än herrfotbollen, och en spelare i herrlandslaget tjänar i dagsläget betydligt mer. Trots det är Zecira Musovic optimistisk och ser stora möjligheter inom damfotbollen, speciellt nu, med företag som stöttar hennes lag.

– Tanken räknas mer än hur mycket pengar det gäller, tycker jag. Det visar att de lägger ett värde i damfotbollen och att det därmed är något att satsa på.

Även om diskussioner kring fördomar mot damfotboll oftast kan bli tröttsam och Zecira Musovic ibland önskar att hon inte var en del av debatten, är det samtidigt oundvikligt. Som spelare på proffsnivå dras hon in oavsett om hon vill eller inte. Samtidigt ser hon ett ansvar mot de yngre spelarna, där hon också är en förebild. Zecira Musovic försöker därför förmedla en tydlig bild över sina mål men viktigast av allt: att bara vara sig själv.

Förutom att vara en förebild talas det om en ljus framtid för Zecira Musovic, som har två SM-guld med FC Rosengård, landslagsspel redan i ung ålder samt en plats i UEFA-laget från förra året i bagaget. Hon beskriver karriären som ett ”helt okej facit”. Varför det blev just målvakt är hon inte säker på.

Men vad hon gillar som målvakt är att hon som vinnarskalle får ha den avgörande rollen. Hon beskriver positionen som en kontrast mellan två motpoler.

– Att vara den som antingen är jättebra i laget eller den som är katastrofal på grund av ett insläppt skitmål. Det är den här kontrasten som motiverar mig.

Men som målvakt innebär det för Zecira Musovic att hon samtidigt befinner sig i en utsatt position. Att vara ung på den på positionen är tufft. En målvakt når ofta sin toppnivå runt 28–30 år, vilket innebär att det ofta satsas på äldre spelare till målvaktspositionen. Som ung målvakt är Zecira Musovic lite mer ovanlig och hon önskar att det vore annorlunda.

– Handlar det om de sista platserna i en trupp så, tycker jag att man ska våga satsa på någon som är yngre.

Det är svårt att vara målvakt men det hindrar henne inte från att ha höga mål och när hon pratar om sina ambitioner är hon tydlig med vad hon har för mål med sin fotboll.

– Mitt svar när folk frågar vad jag vill med min karriär är att jag vill bli bäst. Jag tycker det är viktigt att ha den inställningen.

Trots höga ambitioner nådde det inte ända fram när hon förra året möttes av tuffa besked om att hon lämnats utanför VM-truppen till Kanada. Samma sommar fick hon även se sina vänner i F19-landslaget ta hem ett EM-guld medan hon själv befann sig i Sverige.

Själv kände hon att hon borde fått vara med i VM-truppen. Men bara några månader efter Sveriges uttåg ur VM i Kanada fick hon till slut samtalet om att hon blivit uttagen till en träningsmatch med A-landslaget.

Och för en ung målvakt finns det fler chanser. Härnäst väntar för Zecira Musovic ett U20-VM i Papua nya Guinea. Ett land som för Zecira Musovic är helt okänt och därför blir en spännande utmaning. Ett annat tydligt mål är Brasilien.

I sommar går OS av stapeln i Rio och hon hoppas att komma med. Det där samtalet från förbundskapten Pia Sundhage om en plats i Sveriges OS-trupp i sommar hoppas hon också på. Kanske är det den 19-åriga ekonomistudenten som får den där avgörande rollen under sommarens slutspel.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

LUX blåser ut fem ljus

Byggnaden på Helgonavägen 3 huserar fem institutioner där