Deplorable pneumonia

- in Bloggar, Det amerikanska valet

Jag har inte haft det själv men säkra källor informerar mig om att lunginflammation inte är speciellt roligt att ha. Det är inte klackarna i taket-stämning, utan det är bara piss. Det är ett plus. Överstruken geting. Inte många fyrar.

Extra dåligt är det att få lunginflammation när man i övrigt kampanjar för att bli USA:s nästa president. Det gör Hillary Clinton och hon har alltså fått det som på lokalt linguo heter ”pneumonia”. Detta har vevats hårt i media tillsammans med en video där man ser henne på väg in i en bil, uppenbart vacklandes, innan hon faller ihop och tvingas tas emot av livvakter.

Alla människor kan få lunginflammation men bilderna på den fallande Clinton har just nu skadat hennes kampanj. Donald Trump önskade henne snabb tillfrisknad och har inte politiserat händelsen. Däremot serverade Clinton ett upplägg till Trump kort innan kollapsen, då hon kallade en del av Trumps anhängare för ”the basket of deplorables”. En samling beklagansvärda människor, någorlunda korrekt översatt.

Uttalandet har jämförts med förra valets republikanska kandidat Mitt Romneys kommentar om ”the 47 %”, som var ointressanta för hans kampanj att försöka nå. Det återstår väl att se om Clintons uttalande får lika stor påverkan och uppmärksamhet, men det har gett Trump en möjlighet att angripa Clinton. Detta under en period då hon själv vilade från kampanjandet, oförmögen att tydligt replikera.

Foto: Henrik Pehrsson
Foto: Henrik Pehrsson

Under en übertur häromdagen bestämde sig chauffören för att börja prata politik; i ett djupt polariserat land en riskabel väg mot den femstjärniga recensionen. Han inledde, opåkallat, med orden ”Well, I’m a Trump guy. But I do believe in amnesty (för illegala invandrare, egen anm.) ”

Tyvärr hann inte en vidare utveckling av detta statement ske, utan det lämnades därhän. Det kan ju tyckas som en motsägelsefull kommentar, men inte unik för just denna Trumpsupporter. Man kanske inte håller med Trump i allt han säger, men att han säger det är viktigt under det valår där sakpolitik är sekundärt.

Denna vecka har dock sett några politiska testballonger från Donald Trump. I försöken att förbättra sina siffror hos de kvinnliga väljarna kom förslag om sex veckors betald maternity leave samt en kommentar om att kvinnor borde få åtnjuta lättare åtkomst till preventivmedel. Det förstnämnda fick kritik från Clintonlägret för att det borde vara riktat mot båda föräldrarna och inte bara modern.

Själv kan jag konstatera att jag haft förtvivlat svårt att komma på vad maternity leave, ordagrant översatt, heter på svenska. Och det kanske säger nånting. God bless.

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Studentafton med internationell utblick

Utrikesminister Margot Wallström gästade under måndagskvällen Studentafton för