Nytt projekt för att hjälpa nyanlända

- in Nyheter
@Tindra Englund

Genom ett gemensamt vägledningsprojekt ska vägen till studier och arbetsmarknad bli kortare.

Nyanlända har ofta svårt att hitta vägar in i arbetslivet. Detta gäller även de som har en för arbetsgivarna eftertraktad kompetens.

I september startade Malmö högskola och Arbetsförmedlingen i Malmö därför ett gemensamt vägledningsprojekt för att hjälpa nyanlända att snabbare komma i kontakt med arbetslivet.
– När vi såg att de här personerna och högskolan inte hittade varandra tillräckligt snabbt jobbade vi fram en arbetsmodell som ska ge bra resultat både för de enskilda personerna och för arbetsgivarna som behöver deras kompetens, säger Charlotte Kipowski, enhetschef Studentcentrum, Malmö högskola och Mehran Najafi, samordnare för Etableringsuppdraget på Arbetsförmedlingen i Skåne.

I det nya samarbetet träffar de arbetssökande högskolans studie- och karriärvägledare och antagningshandläggare  mycket tidigare än idag. De kan sedan snabbt ge arbetssökande en bild av vägar in i arbetslivet genom högre studier samt stöd kring bedömning av meriter, validering och eventuell kompletterande utbildning.

Vägledningen kan sedan resultera antingen i snabbare påbörjade eller återupptagna studier alternativt råd om vilka vägar som finns in på den svenska arbetsmarknaden.

Fakta: Projektet sker inom ordinarie verksamhet på Malmö högskola och Arbetsförmedlingen och pågår 1 september – 31 december 2016.

Målgruppen är nyanlända inom etableringsuppdraget som har en avslutad gymnasieutbildning och är intresserad av högre studier alternativt  har en påbörjad/avslutad akademisk examen.