Du gamla, du skyldiga

- in Krönika/Studentliv, Krönikor

Den svenska skulden hänger fortfarande tungt över vårt land. Sverige har en historia av förtryck och diskriminering av minoriteter, en historia som socionom-studenten Jesper Hultin vill lyfta fram i ljuset.

Det är februari. För de flesta betyder det inget speciellt. Endast slask, mörker, och en längtan till våren. Men februari är också känt som Black History Month, en månad där USAs långgående diskriminering mot afroamerikaner uppmärksammas. Oförstående över hur amerikaner diskriminerat, och diskriminerar, sin egen befolkning sitter vi svenskar på ett luftslott till piedestal, och glömmer bort vår egen historia.
Du gamla, du fria börjar plötsligt smaka unket.

Nej, Sverige har ingen helt skinande historia. Vårt avlånga land må vara gammalt, men inte har det varit fritt för minoritetsgrupper och icke-normativa människor överlag.
Låt oss börja med samerna, Sveriges motsvarighet till indianerna. Under rasbiologins era sågs de i Sverige som underlägsna den övriga befolkningen. Samiska barn fick heller inte gå i allmän folkskola. Under rasbiologins tid sågs samerna som intellektuellt underlägsna. Därför innehöll den lilla undervisning som gavs, i form av kortvariga nomadskolor och vinterkurser, färre ämnen och lärdes ut på en simplare nivå, så att de samiska barnen inte skulle ”civiliseras”. Ett resande folk? I Vårt land? Barbari!

Försummande av den samiska minoriteten i samband med utbildning sker även lokalt i nutid. Tidigare denna månad uppmärksammade Lundagård att Lunds universitet inte hissade den samiska flaggan den sjätte februari – samernas nationaldag.

På tal om resande folk så har vi också romerna. Inhumant bemötande av romer i Sverige är inget nytt, snarare vintage. Mellan 1914 och 1954 hade vi en lag som specifikt hette Lagen om inreseförbud för zigenare. Lägg märke till att lagen gällde även under andra världskriget. Du läste rätt. Sverige tillät inte romer asyl i Sverige när de sökte skydd från nazi Tyskland.
Och precis som samerna hade romerna också begränsad skolgång i Sverige. Hade de romska barnen tur kunde de få undervisning av volontärarbetande lärare under sommarn.  Av historieböckerna att döma verkade skolplikten inte gälla romer.

Romerna var även en av de grupper i det svenska samhället som föll offer för Sveriges ytterst fyndiga steriliseringslag. Människor i socialt utsatthet var de som föll offer för lagen och en stor majoritet av dem var kvinnor. Under den tid lagen gällde, 1935 – 1975, steriliserades 63 000 människor, oftast mot personens vilja.

På tal om tvångssterilisering – transsexuella. Fram till 2013 var det krav på sterilisering om man ville korrigera sitt kön. Roligt va? Och innan äktenskapslagen blev könsneutral var transpersoner tvungna att skilja sig från sin partner innan korrigeringen kunde ske.  Så, innan vi kollar snett på andra länders historia kanske vi borde hålla koll på vår egen. En försyndelsens månad skulle nog komma till pass. Frågan är om det är möjligt när minoriteter än idag förbises. Du gamla, du fria kommer fortfarande smaka illa.