”Nationalstaten är död. Universiteten också”

- in Nyheter

Gästen för gårdagens Studentafton, Alexander Bard, kom upp på scenen iklädd en prickig skjorta och sina karakteristiska kortbyxor till publikens rungande applåder. I ett mycket snabbt tempo handlade sedan hans föreläsning om hur vi bör se på vår historieskrivning och hur den digitala revolutionen kommer förändra våra liv. 

Alexander Bard började med att lägga fram sin historieanalys utifrån de två variablerna – människan som konstant och teknologi som föränderlig. Människan som konstant eftersom vi inte förändrats de senaste 8000 åren. Teknologi är istället det som motorlikt driver mänsklig historia framåt.

Den fas mänskligheten nu befinner sig i är närmast kaosartad menade Alexander Bard och inga av de sanningar som vi fått lära oss om till exempel arbetstrygghet och humanismen går längre att lita på. För att få makt gäller istället att snabbt hitta sin plats i den digitala världen och hitta information som ingen annan besitter.

– Den tydliga vinnaren i den här nya tiden är kvinnan. För kvinnor är mycket bättre på att nätverka och kommunicera än vad män är. Män är bara klumpiga. Den riktiga förloraren i det nya samhället är en 29-årig man i Filipstad som inte har något jobb. Vart tror ni han får sina likes? Jo, på högerextrema hatsajter och det är en riktigt otäck tendens sa Alexander Bard under föreläsningen.

Alexander Bard skriver nu på sin femte bok om digitalisering och han reser även runt i världen tillsammans med sin medförfattare Jan Söderqvist för att föreläsa om ämnet. Den globala dimensionen av digitaliseringen var någonting som Alexander Bard återkom till och han uppmanade alla gäster att resa så mycket de bara kunde och bilda nätverk. Att förlita sig på att enskilda stater ska kunna upprätthålla sina modeller var någonting som han kraftigt dömde ut för deras oförmåga att möta nya problem.

Foto: Magnus Göransson

– Nationalstaten är död! Universiteten också. Det här är bara ett pappslott. På den här gamla institutionen utbildas det fortfarande revisorer, kan ni fatta? Det kommer inte finnas behov av några revisorer i framtiden.

Runtom i salen skruvade åtminstone några studenter oroligt på sig efter den kommentaren.

När det var dags för frågestund var många gäster angelägna att ställa frågor. De hade precis fått sina livsval ifrågasatta och fått höra att de befann sig på just den plats i världen och tiden man inte borde befinna sig på (med undantag för när Alexander Bard kommer och föreläser).

Foto: Magnus Göransson

Några särskilt kritiska frågor från publiken dök inte upp under frågestunden. Vare sig om hans framtidsspaningar inom digitalisering eller hans kontroversiella uttalanden angående #metoo-kampanjen som diskuterats flitigt inför kvällen. Snarare var gästerna intresserade av hur Alexander Bard tyckte att de skulle navigera på bästa sätt i det framtidsscenario som han ritat upp.

Efter frågestunden fick Lundagård möjlighet att ställa några extra frågor under pressträffen som skedde i ett angränsande rum till Stora salen på Grand Hotell där föreläsningen hållits.

Foto: Magnus Göransson

Bokningen av dig till Studentafton har fått mycket kritik med anledning av dina uttalanden om #metoo. Tycker du inte själv att du har bidragit till att skuldbelägga personer som talar ut om traumatiska händelser? 


– Nej, det tycker jag absolut inte. Mitt jobb som filosof är att pröva hur samhället fungerar. Att stå utanför och kritisera konsensus. Dessutom älskar jag kvinnor medan det är pöbelmentalitet jag inte står ut med.

Tycker du att Studentafton är Sveriges friaste talarstol? 

– Jag tycker att Studentafton har agerat mycket bra under veckan som har varit och skött kritiken snyggt. Yttrandefrihet är absolut nödvändigt för ett samhälle. Sen tycker jag egentligen inte att jag är en kontroversiell gäst.