Årets populäraste artiklar

- in Nyheter
@Lundagård

Ann Heberleins uppsägning, lektorer som uttalar sig på sociala medier, hur man kan tjäna tusentals kronor på sin deklaration och studenters förakt mot de utan högre utbildning lockade till läsning år 2017.

Den mest lästa artikeln på lundagard.se föregående år blev den om Ann Heberleins uppsägning ifrån Lunds universitet. I oktober skrev Lundagård om nyheten då den dåvarande lektorn i ett facebookinlägg valde att kommentera sin uppsägning med:

”Till slut får man nog av att motarbetas och ifrågasättas. Den svenska akademien – läs humaniora och teologi – är en ankdamm där bara ankor med vänstersympatier får plats. Hälsar en borgerlig anka som valde att säga upp sig från en fast lektorstjänst på LU. Äntligen kan jag andas.”

Nyheten spred sig snabbt och Lundagård citerades flitigt i andra medier vilket bidrog till artikelns höga läsarsiffror. Texten om Heberlein på lundagard.se hade 25.000 unika sidvisningar.

Varje år ska vi deklarera, så även studenter. Lundagårds artikel om hur man smartast deklarerar som student blev årets näst mest lästa artikel, trots att den publicerades 2012. Det finns en nyare artikel, publicerad 2015, på samma tema. Den blev årets fjärde mest lästa.

Mellan de två deklarationsartiklarna hittar vi årets tredje mest lästa nyhet: Lektor kritiserar studenters krav på kvinnliga perspektiv.

Det var när en lektor på Statsvetenskapliga institutionen i mitten av höstterminen valde att plocka bort en bok ifrån litteraturlistan som några studenter protesterade. Detta ledde till att lektorn valde att kommentera studenternas agerande och institutionens litteraturpolicy på sin blogg. Efter nyheten följde debatt i riksmedia om könskvotering och akademisk frihet.

Krönikor tar upp ämnen som upprör och berör. Årets femte populäraste artikel är också årets mest lästa krönika. I sin studentlivskrönika skriver Filippa Werner Sellbjer om Lunds version av elitism – lundastudenter umgås inte med outbildade.

De tio mest lästa artiklarna år 2017 på lundagard.se:

  1. Ann Heberlein lämnar Lunds universitet
  2. Deklarera smart som student
  3. Lektor kritiserar studenters krav på kvinnliga perspektiv
  4. Deklarera smart som student 2
  5. Pöbelförakt i studentbubblan
  6. Bråk om Håkan – återigen snor överklassen från folket
  7. Nationen förde dem samman
  8. En osund kultur skrämmer läkarstudenter
  9. De ska leda Lundakarnevalen 2018
  10. Den manliga vänskapens ensamhet

You may also like

Tio mest lästa artiklarna

Med nästan en halv miljon pageviews har lundagard.se