Trump har lett till något bra ändå

- in Krönika/Studentliv, Krönikor

Nu har ännu ett år lämnats till det förflutna, nyårets bakfylla har förhoppningsvis släppt, och hälften av nyårslöftena är redan brutna. Men ett löfte jag har bestämt mig för att hålla är att gå ned i vikt. Det vill säga den dödvikt som är heterosexuella män.

Film- och musikbranschen har varit, och är fortfarande dominerad av män. En studie gjord vid University of Southern California av Hollywoods topp 100 filmer (2014 – 2015) visar att endast cirka 30 procent av talande roller utgörs av kvinnor. För HBTQ+ personer är denna siffra mindre än 1 procent. Det vill säga 32 stycken karaktärer av 4 370 analyserade. Dags för förändring.

Har du inte hört den än så får du höra det nu. 2018 har döpts om till ”20GAYTEEN”. Det är officiellt. 2017 avslutades med den italienska HBTQ-filmen Call me by your name om den amerikanske 17-åringen som besöker Italien på grund av sin fars arbetsresa dit. Väl där träffar han Elio, och resten får du ta reda på själv när du ser filmen. På biografduken visas snart också Ocean’s Eight – en film med inte mindre än åtta kvinnliga superstjärnor i spetsen. Om jag inte räknat fel pratar inte mer än två män under hela trailern. Underbart! I sommar kommer också filmen Love, Simon, en film med känslan av The fault in our stars – fast gay. Det kan bero på att producenterna är de samma. Jag är taggad.

Även populärmusiken har en hel del att bjuda på. Hayley Kiyoko och Troye Sivan, båda öppet gay, släppte singlar i början av januari, och album från dem båda väntas det här året. Om du någonsin ser mig dansa kommer det vara till någon av deras låtar.

Hur har vi lyckats komma till en punkt där 2018 tycks bli det mest regnbågsfärgade året på länge? Går man i kaosteorins fotspår skulle det kunna härledas tillbaka till då Trump klampade över tröskeln in till det stora, vita huset. Med Trumps nedlåtande retorik följde en växande och högljudd kvinnorörelse. Som vi alla vet gick en kvinnomarsch av stapeln dagen efter Trumpadministrationens installation den 20 januari, och under hösten kom #metoo-rörelsen och började få ner heterosexuella män på jorden. För mitt eget mentala välbefinnande måste jag tro att förra årets händelser leder till något gott detta år.

2018 är året då heterosexuella män placeras i passargerarsätet. 2018 är feminismens år. Välkommen till 20GAYTEEN.