Att gå till botten

- in Ledare

Om det är något vi gillar på Lundagård, så är det att gå till botten med saker och ting. Ett drag vi säkerligen delar med många vid universitetet. 

Det är först när man tar sig under ytan som man kan lyckas finna det riktigt intressanta – det som ligger gömt där nere i det grumliga mörkret, utom synhåll för omvärldens blickar. I det här numret får du för ovanlighetens skull inte enbart ta del av vår vurm för att ta oss till botten på det vanliga, mer bildliga sättet.  Inför numret fick en av våra fotografer bokstavligt talat ta sig ner till botten på en av Högevallsbadets bassänger. Det med kameran i högsta hugg. Så kan det bli när föreningen man ska porträttera råkar vara Lunds extremsportarsällskap, som under Lundagårds besök testade på både undervattensrugby och fridykning.

Något vi alla önskar ska vara så onåbart för omvärldens blickar som möjligt, är våra personuppgifter. Just personuppgifter har den senaste tiden varit i ropet. Få har nog missat kontroversen med Facebook och Cambridge analytica. Samtidigt har vi en ny dataskyddsförordning på ingång, vilket gör att de flesta studentorganisationer måste se över hur de hanterar personuppgifter. Den nya förordningen ska bland annat göra det svårare för företag att lagra din information utan ditt medgivande.

Att vi gav i väg våra personuppgifter till Studentkortet för att i gengäld få bättre tillgång till studentlivet var det knappast någon som missade. Men att dessa uppgifter skulle vara lätta för utomstående att få fram på grund av bristande säkerhet, var det nog få som kunde förutse. En Lundastudent gjorde upptäckten och hörde av sig till oss. Medan vår reporter försökte gå till botten med säkerhetsproblemet, visade studenten hur lätt det gick att få upp reporterns personuppgifter till ytan från Studentkortets hemsida, och det med några få knapptryck.

Från bassängbottnar och säkerhetsbrister till en fråga, som säkert många ställt sig tidigare och då kanske särskilt de som själva är lagda åt det naturvetenskapliga hållet: vad är humanister egentligen bra för? Det försöker vi få på svar på i reportaget i det senaste numret.

Följ med oss ner under ytan, förhoppningsvis hittar du något du inte kände till sedan tidigare. Först då har vi gjort vårt jobb.