Våga vara soffpotatis

Varför räds vi att tala om att vi inte har några planer för helgen? Studentlivskrönikör Johanna Glansén skriver om hur vårt individualiserade samhälle inte verkar tillåta oss att bara få slappa.

Äntligen fredag!

Ni samlas ett gäng efter föreläsningen och alla pratar om sina planer för helgen. Du drar snabbt till med att du självklart ska ut i kväll. I morgon ska du på vernissage och du har dessutom bokat bord på den där nya restaurangen i Malmö. Inga konstigheter men en del överdrifter. För sanningen är att du tänker ligga hemma med en påse Bjärechips och kolla igenom alla säsonger av Bachelor. Hela helgen.

Du känner kanske igen scenariot? Den där vita lögnen om din fullspäckade helg som egentligen inte var så fullspäckad. Varför är det så viktigt att upprätthålla en fasad av oss själva som så lyckade och ständigt på språng?

På sociala medier postar vi det som visar upp en framgångsrik bild av oss själva. Men sökfraserna på nätet visar att vi är långt ifrån så lyckliga som det ser ut. Sven Bremberg, docent i socialmedicin vid Karolinska institutet och en av Sveriges ledande experter på ungas psykiska hälsa, menar att andelen unga med psykiska problem som oro, prestationsångest eller sömnproblem nästan har trefaldigats sedan 90-talets början. En förklaring till växande psykisk ohälsa sägs vara den ökade individualiseringen av samhället.

I en värld där vi matas med perfektion, blir glappet mellan bilderna på fester en för stor kontrast till verklighetens soffhäng

Många unga känner krav både på sig själva och från omgivningen att ständigt leverera. Vi förväntas ha bra betyg, givande jobb och festliga helger. Att berätta att man planerar en soffpotatishelg duger helt enkelt inte. I alla fall inte om vi ständigt ska leva efter det individualiserade samhället som ställer höga krav där lycka endast är lika med framgång.

För i en värld där vi matas med perfektion, blir glappet mellan bilderna på fester en för stor kontrast till verklighetens soffhäng. Den krassa verkligheten gör att vi fylls med skam. Inte konstigt att vi då väljer att dra till med en liten vit lögn.

Men i en tid då stress och press är vår vardag så är det faktiskt viktigare än någonsin att prioritera att slappa. Tro det eller ej men din kropp behöver få återhämta sig för att orka prestera vidare. Så att välja att endast slappa en hel helg är både naturligt och viktigt för dig och din kropp.

Så oavsett om du tänker besöka museum, en hipp restaurang eller endast ligga hemma i soffan med Bjärechipsen över helgen, så är det helt okej. Du förtjänar en paus. En paus att vara soffpotatis och du behöver inte förklara dig för det.

Ha nu en riktigt skön helg hördu.