Hallå där, Karnevalsartister

- in Nyheter

Under Lundakarnevalens tre intensiva dagar ska hela 13 artister och band uppträda på Stora scen. Lundagård har intervjuat tre artister som kommer att uppträda under helgen och på så vis skriva in sig i Lundakarnevalens musikhistoria.

Per Svenning, trummis i musikgruppen Räfven, som spelar på Stora scen på fredagen klockan 23: 

Hur skulle du beskriva er musik? 

– Jag skulle beskriva den som ösig, punkig folkmusik från hela världen med fokus på att få publiken att dansa. Basen är någon form av Balkan-festmusik.

Hur kommer det sig att du vill uppträda på Lundakarnevalen?

–  Jag har hört att det är en jävla fest med bra drag och där vill man ju vara. Förutom en spelning på Mejeriet har jag inte varit med när Räfven spelat i Lund tidigare, vilket de gjort tre-fyra gånger. Det är ju alltid kul att spela i nya sammanhang och jag har alltid velat se Lundakarnevalen.

Många studenter besöker, och anordnar, Lundakarnevalen. Hur tror du att den publiken kommer skilja sig från er vanliga publik? 

– Ingenting. Vi har en väldigt bred publik. När vi spelade på Dramaten i Stockholm förra sommaren var det allt från nioåringar till nittioåringar som kom. Studenter är lite av en bas i vår publik också så jag tror att det kommer att bli mitt i prick.

Vad har du för relation till publiken i Lund?

– Bra fråga, det jag minns av spelningen vi gjorde i Lund var att det var en av de få publikerna som skrek efter en låt. Eftersom vi spelar instrumentalrock brukar det inte vara så mycket sådant. Några i publiken kom utklädda till kossor på spelningen, vilket var kul.

Har du besökt Lundakarnevalen tidigare?

– Nej, inte jag. Kanske någon i bandet. Jag tror inte det.

Maxida Märak, svensk hiphopare med ursprung i Sapmí, som står på Stora scen på söndagen klockan  19: 

Hur skulle du beskriva din musik? 

– Hiphop där Sápmi är normen.

Maxida Märak. Foto: Press/ Summit Music Management

Hur kommer det sig att du vill uppträda på Lundakarnevalen?

– Varför inte? Jag tycker att det ska bli härligt, det är kul att vara lite längre ner i landet också. Jag tycker det är vackert.

Har du varit i Lund eller Skåne innan?

– Inte så mycket faktiskt. I Skåne har jag varit ganska mycket, men inte just i Lund så det ska bli kul att se. Det är roligt att få resa runt till olika platser i det yrke jag har.

Många studenter besöker, och anordnar, Lundakarnevalen. Hur tror du att den publiken kommer skilja sig från din vanliga publik? 

– Min publik är ganska bred. Jag känner inte att jag bara har en publik, utan jag har alla åldrar. Det är svårt att svara på hur det kommer skilja sig, men det är alltid kul med en samlad grupp studenter.

Har du någon relation till Lund?

– Nej.

Har du besökt Lundakarnevalen tidigare?

– Nej. Men jag börjar bli mer och mer förtjust i Skåne

Vilka förväntningar har du på att komma hit?

– Först och främst hoppas jag på fint väder, publiken påverkas av det. Jag hoppas även på taggade studenter och pepp i luften.

Silvana Imam,  svensk rappare som uppträder på Stora scen på söndagen klockan 23:

Hur skulle du beskriva din musik? 

– Jag rappar. Min musik är progressiv och nytänkande. Den har en bra produktion med hög standard och bra kvalitet.

Hur kommer det sig att du vill uppträda på Lundakarnevalen?

– För att jag tycker om Lund.

Vad har du för relation till publiken i Lund?

– Jag har varit här ett par gånger och det har alltid varit bra stämning.

Under vilka sammanhang har du varit här i Lund?

– När vi har bilat runt under tiden jag varit på turné.

Har du besökt Lundakarnevalen tidigare?

– Hmm, har jag det? Jag vet faktiskt inte om jag ska vara helt ärlig. Jag har turnerat så mycket.

Vad tror du att din musik har betytt för din publik?

– Jag får massor av meddelanden från folk som säger att den har hjälpt dem genom livet, genom olika tuffa beslut, genom jobbiga händelser men även att den gjort dem starkare och inspirerat dem, och det är allt jag vill göra.