Kungliga tips om entreprenörskap

- in Nyheter

Prins Daniels råd till unga entreprenörer i dag: Sätt i gång och våga försöka. Under torsdagen besökte han Lund och Lunds universitet för att prata entreprenörskap.

Crafoordsalen på Ekonomihögskolan. Det är närmare 30 grader ute, något svalare inne. Salen är nästan full, stämningen förväntansfull. Varje gång dörren öppnas tystnar salen och folk blickar spänt mot ingången. Det vankas nämligen kungligt besök.

Det är Prins Daniels Fellowship som under torsdagen besöker Lund och Lunds universitet. Projektet, som drivs av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien i samverkan med Prins Daniel, ska stötta och inspirera unga entreprenörer. Som en del i verksamheten ingår besök på universitet där kända entreprenörer tillsammans med Prins Daniel diskuterar entreprenörskap.

Något efter utsatt tid gör Prins Daniel entré i Crafoordsalen. Han är klädd i en mörkblå, kritstrecksrandig kostym och har sina karaktäristiska runda glasögon på sig. In kommer också entreprenörerna Lisa Lindström, Estelle Bodén och Niklas Adalberth. De fyra tar plats längst fram i salen och snart drar samtalet igång – modererat av Prinsen själv.

Foto: Anni-Elina Vänskä

Det är en avslappnad tillställning. Prinsen ställer öppna frågor och kommenterar sedan entreprenörernas svar. ”Well done” får Estelle Bodén till svar när hon räknat upp några tv-program som hon varit med och tagit fram. Estelle Bodén är nämligen en av grundarna till medie- och tv-produktionsbolaget Elk entertainment.

Panelen får besvara frågor både från Prins Daniel och publiken om entreprenörskap och om deras egen resa. Oftast blandas svaren med roliga historier vilket gör samtalet humoristiskt och avslappnat.

Niklas Adalberth som är en av grundarna till it-företaget Klarna, berättar om hur han i tidig ålder hade en känsla för företagande. Han och några kompisar började i 15-årsåldern producera och sälja falsklegg och falska Rikskuponger. Affärerna gick bra men tillslut åkte de fast och Niklas Adalberth fick böter.

Niklas Adalberth berättar att han i dag inte längre drivs av att tjäna pengar. Han har lämnat Klarna och fokuserar på sin nya stiftelse Norrsken som stödjer entreprenörer som försöker lösa svåra samhällsutmaningar.

Foto: Anni-Elina Vänskä

Lisa Lindström, VD för koncernen och digitala designbyrån Doberman, ville enligt sig själv alltid leda och gick alla ledarutbildningar hos scouterna när hon var yngre , inte för intresse för scouterna utan för sitt stora ledarskapsintrresse. Hon och de andra verkar överens om vikten att pröva sig fram, våga testa och misslyckas. Lisa Lindström berättar om när hon var med att ta fram SVT play.
– Det ni inte vet är att det fanns massa olika SVT play. Ett förslag var till exempel att SVT skulle sända alla sina program på Aftonbladet, säger Lisa Lindström och publiken skrattar.

Efter scensamtalet står rundabo rdssamtal på agendan. Här får studenterna chans att ställa mer konkreta frågor utifrån sina egna förutsättningar. Deltar gör studenter från utbildningen Teaterns teori och praktik samt studenter med entreprenörsanknytning från Ekonomihögskolan.

Samtalen drar ut något på tiden, Prinsen engagerar sig mycket i studenternas frågor och kommer med konkreta råd, så som var de kan skicka sina texter och vem de kan försöka kontakta.

Trots tidsbrist blir Lundagård lovade en kort, gående intervju med Prinsen. Så samtidigt som vi i en klunga av Prinsens stab, säpo-agenter, studenter som vill ta selfies och Lunds universitets rektor som överlämnar en gåva rör oss ner för en spiraltrappa och ut på parkeringen så hinner Lundagård fråga Prins Daniel om vad han vill ge för råd till unga entreprenörer i dag:
– Det är viktigt att studenterna vågar försöka. Vänta inte utan sätt igång, säger han.

För att få en bild av vad studenterna tyckte om dagen träffar Lundagård tre av de som har deltagit under samtalen.

Hampus Tarras-Wahlberg, Christian Boysen och Julia Beyer. Foto: Lisa Bergenfelz

Vad tyckte ni om eventet i dag?

– Överskattat. Men jag kanske hade lite för höga förhoppningar, säger Hampus Tarras-Wahlberg.

– Men det får dem också att framstå som väldigt mänskliga. De pratade som du och jag när de till exempel refererade hur de också hade suttit i bänkarna här (på Ekonomihögskolan reds anm.). Så man kan också vara där de är om några år, säger Christian Boysen.

– Det kan jag hålla med om. Men de hade kunnat anpassa sig lite mer efter våra förutsättningar. Det var mycket generella råd, säger Hampus Tarras-Wahlberg.

– Ja, det håller jag med om. Men runt borden (rundabordssamtalen reds anm.) kunde vi ställa vilka frågor man ville. Det var najs att få en personlig koppling, säger Christian Boysen.

Hampus Tarras-Wahlberg och Christian Boysen driver båda egna företag och organisationer. Christian Boysen var med och startade organisationen Våga som jobbar mot trakasserier och övergrepp i nöjeslivet. Hampus Tarras-Wahlberg är en av grundarna till den ekologiska solkrämen Suntribe sunscreen.

Julia Beyer är även hon medgrundare till Suntribe och har också deltagit i samtalen med entreprenörerna under torsdagen.
– Det kunde varit intressant med någon som var mellan koncernchef och startup. Men det var coolt att sammanföra olika entreprenörer under samtalen runt borden, säger Julia Beyer.