AF Bostäder i framkant med miljövänliga tvättmaskiner

- in Nyheter

Nu börjar Lundastudenter tvätta utan tvättmedel. Den 28 september invigde AF Bostäder två nya, tvättmedelsfria, tvättstugor på Vildanden. Lundagård har undersökt det nya miljövänliga tvättsystemet.

Klimatfrågan har tagit ett steg längre in i studenternas liv, närmare bestämt in i tvättstugan. AF Bostäder har låtit inrätta två nya tvättstugor på Vildanden som tvättar klimatsmart – med lägre temperatur och helt utan tvättmedel.

Miljö-och klimatfrågan är Lundastudenternas största hjärtefråga. Det rapporterade Lundagård i septembernumret (2018, nr 5). Tvättmedlets kemikalier och vattenuppvärmning bär en betydande klimatskuld. Lösningen, om än inte en kemisk sådan, kallas ultrarent vatten. Ett filter förs in i de gamla tvättmaskinerna som redan finns på plats. Det renar kranvattnet genom filtrering och avjonisering.

– Det renar kläderna lika bra som tvättmedel. Vattnet blir som en magnet som drar till sig smutsen, säger Staffan Jacobsson, chef för teknisk service på AF Bostäder.

Här avjoniseras och filtreras kranvattnet. Foto: Maja Ekman

Tekniken förkortar tvättiden till ungefär 20 minuter. Med avsaknandet av kalk, salter, mineraler och biologiska ämnen i vattnet förkortas även torktiden, då mindre vatten binds till plagget.

Men blir det rent att tvätta i kallt vatten och utan tvättmedel? Med den nya tekniken tvättar maskinerna i genomsnitt i sju grader. Bakterier dör inte först än i högre temperaturer än så – de flesta i över 60 grader. För att därför ta kål på bakterierna har man i stället höjt temperaturen i torktumlare och torkskåp. Energiförbrukningen blir ändå mer sparsam, på grund av den minskade tvätt-och torktiden.

Det var Malmö kommuns bolag för fastigheter (MKB) som under förra året genomförde en lyckad pilotomgång av tvättmedelsfria tvättstugor. AF Bostäder nappade snabbt på idén som föll väl i linje med deras hållbarhetstänk. Enligt AF bostäder var den enda kritik som MKB mötte från de boende att tvätten var doftfri. Att en god doft innebär att något är rent är en djupt präglad inställning hos folk.

– Det största motståndet handlar om ovana. Det är nästan känslomässigt att man kör varmt eller tillsätter extra tvättmedel för att få det riktigt rent. Men det behövs inte, säger Henrik Krantz, VD på AF Bostäder.

– Där tror jag att vi har en fördel, då vi har studenter som boende som ofta är piggare på nya idéer och har ett djupare hållbarhetstänk.

Lundagård testade att tvätta en jacka i en av tvättmaskinerna. Kort efter att vattnet fyllde upp maskinen började det skumma och löddra – av tvättmedel som satt kvar från föregående tvätt av plagget. Efter 20 minuter kom jackan ut ren, och det miljömedvetna samvetet var fläckfritt.

Tvättmedel från plaggets tidigare tvätt rinner ut. Foto: Maja Ekman

Den enda nackdelen som man har funnit i laboratorierna är att blodfläckar är något svårare att få bort med det nya systemet, menar Staffan Jacobsson. Att förbehandla med fläckborttagningsmedel går i sådana fall alldeles utmärkt.

Tvättmaskinerna ska testas under en provperiod på ungefär ett år. Därefter avgör AF Bostäder huruvida systemet ska installeras i fler fastigheter. Avgörande är mottagandet hos de boende och att man lyckas åstadkomma de klimatbesparingarna som man tänkt sig. Att det blir rent är Henrik Krantz övertygad om, medan effekten på klädernas förslitning ännu inte är påvisad.

– Ingenting tyder på det, men vi måste pröva själva för att veta, säger han.

Med hållbarhet högt upp på den samhällspolitiska tapeten kan man undra varför inte fler fastighetsägare har bytt till ultrarent vatten. Henrik Krantz tror att det kan bero på att leverantören Swatab är så pass liten att marknadsföring blir ett för stort hinder.

– Tvättmedelsfabrikanterna är inte särskilt förtjusta i den här idén, men kan lägga hur mycket resurser som helst på marknadsföring. I dag kan jag tänka mig att de lägger lite extra resurser på marknadsföring när de ser en sådan här utveckling.

Rättelse

Artikeln har uppdaterats. Det stod tidigare att med den nya tekniken tvättar maskinerna i genomsnitt i 40 grader. Det korrekta är att med den nya tekniken tvättar maskinerna i genomsnitt i sju grader.