Nyårslöftena du kommer bryta

- in Kulturredaktionen väljer
@Lundagård

Nytt år, ny ångest. Då var det snart dags att införliva nya löften. Eller ska vi bara strunta i det? Vi bryter ju dem ändå. Kulturredaktionen har gått till botten med detta och funderat på vilka nyårslöften du inte kommer hålla under 2019.

En egen åsikt
Lilla drevet, Della Q och En varg söker sin pod. Alla tre kommer ofta väl till pass när jag hamnar i en diskussion om ett aktuellt ämne. Problem uppstår om ämnet inte tagits upp i någon av dem. 2019 lovar jag att ha åtminstone en egen åsikt, i alla fall fram tills någon av mina favoritpoddar säger åt mig vad jag ska tycka.

 

Vilken integritet?
Facebooks och Googles lagring av personlig data upprörde många under 2018. Även jag kan på ett intellektuellt plan se problematiken i detta och borde agera därefter. Kommer jag ändra mitt beteende för det? Absolut inte. Kan jag få likes på att dela med mig av min extremt trista personliga information kommer jag göra det.

Jonathan Westerlind 

Hälsohets 2.0
Alla går till gymmet. När jag har tillbringat en hel dag framför datorn tänker jag att jag också borde göra det. Man måste ju tänka på sin hälsa. Tyvärr får jag kalla kårar av bara tanken på svettiga gruppass och löpband. Det slutar med att jag lägger pengarna på annat än gymkort. Litteratur och choklad till exempel.

Ordning och reda
Framförhållning är A och O i livet, speciellt som student. Det brukar gå bra ett tag, tills den dag i februari då jag glömmer att fylla i min kalender och missar att lämna tillbaka böckerna på biblioteket. Men vem vill leva ett tråkigt liv? Lite oförutsägbara biblioteksböter ger väl bara spänning i vardagen?

Påtårens år
Livet händer, kaffe hjälper. Även om det hade varit bra att dra ner på antalet koppar per dag är kaffet mitt ständiga ljus i vardagens ekorrhjul. Därför spår jag att nästa år även det kommer att gå i de många papperskaffemuggarnas tecken.  Dåligt för hälsan? Kanske det. Lika nödvändigt som luften jag andas? Absolut.

Malin Johannesson

Ringa ens föräldrar
Att jämt skjuta upp att ringa sina föräldrar är en hörnsten av vuxenlivet. Precis som hur vi “glömmer” att städa bakom spisen “glömmer” vi även ringa hem. Så fort du lyfter luren förstår du varför det inte skett. “Hej. Jo, det går bra. Ja. Älskar dig. Hej”. Pinsamt. Nej, nästa samtal får skjutas upp ytterligare ett år.

Sluta med ovanan
Man skulle aldrig kunna ana att du var en sådan som aldrig slutade. Såvida man inte tittar på din välklippta pekfingernagel. Samhället skrattar åt dig, så du tvingas att sluta. Men några få timmar in i löftet kommer du börja igen i smyg. Lite näspetning skadar inte. Så bryt ditt löfte. Först då kan du andas fritt igen.

Testa nya hobbyer
Har du tid över borde du testa fågelskådning. Eller något mer glammigt som korttrick. Kanske bör du hänga med din kompis på pilates? Du har ju också varit sugen på att börja fotografera igen. Fast på senare tid känns klättring mer som din grej. Med så många möjligheter återstår bara ett alternativ, eller hur? Soffan.

Eric Sarkar Nilsson