Punkperformance på Moriskan

- in Nyheter

Den andra februari intar den världsberömda performancegruppen Pussy Riot Moriska Paviljongen. De är just nu ute på Europaturné och gör sin enda Sverigespelning i Malmö.

Alla minns vi finalen i fotbolls-VM 2018. Kanske inte mest vem som vann eller hur många mål det blev, utan ögonblicket när fyra slipsbeklädda aktivister stormade in på planen. Aktivisterna var medlemmar ur Pussy Riot, som återigen lyckats rikta världens blickar mot sig och sin kamp för rättvisa och jämlikhet. Den andra februari stormar de Moriska Paviljongen, även känt som Moriskan.
– Pussy Riot är kanske den coolaste och viktigaste bokningen som vi någonsin har gjort, säger Linnéa Lindahl, producent och bokare på Moriskan.

Under sin europaturné kommer Pussy Riot att framföra sin punkperformance baserad på den högaktuella boken Riot Days, skriven av medlemmen Maria ”Masha” Alyokhina. Boken släpptes i Sverige i november förra året, och lanserades då med en turné av författarsamtal i ett antal städer. Den 16 november besökte ”Masha” Moriska Paviljongen för att berätta om boken.
– Författarsamtalet med Masha blev jättelyckat. Hon blev, förvånansvärt nog, lite chockad över den värme och det stöd som finns för Pussy Riot i Sverige. Efter samtalet fick hon stående ovationer från publiken, säger Linnéa Lindahl.

Pussy Riot bildades 2011 men det var under sommaren 2012 som de fick internationell uppmärksamhet. De tre medlemmarna, Maria ”Masha” Alyokhina, Nadezhda Tolokonnikova och Yekaterina Samutsevich blev arresterade efter att ha genomfört en regimkritisk performance framför altaret i Kristus Frälsarens katedral i Moskva. De tre medlemmarna dömdes till fängelse och straffarbete. Aktionen och domen fick stor uppmärksamhet över hela världen. Världskändisar som Madonna, Paul McCartney och Red Hot Chili Peppers ställde sig bakom Pussy Riot.

Lördagen den andra februari är det dags för spelningen på Moriskan. Arrangörerna förväntar sig ett fullsatt Moriskan då biljettförsäljningen hittills har gått väldigt bra.
– Vi hoppas att detta inte bara ses som en vanlig konsert, utan att det även väcker eftertanke hos besökarna, säger Linnea Lindahl.

Pussy Riot i Malmö

  • När: Lördagen den 2 februari klockan 21.00
  • Var:  Moriska Paviljongen i Malmö
  • Pris: 250 kronor