En schlagerkväll på Malmö Live

- in Kultur & Nöje, Nyheter

I lördags hade Musikhögskolan i Malmö sin deltävling av Sveriges musikakademikers sång kåntest (SMASK). Lundagård var på plats då två de vinnande bidragen, som går vidare till finalen i Stockholm, skulle koras.

Konsertsalen i Malmö Live är nästan fullsatt. Publiken är taggad till tårna och många har kvällen till ära valt att utsmycka sig själva med rosa boor och glittriga hattar. Två paljettklädda konferencierer äntrar scenen och ropar entusiastiskt: ”Nu kör vi!”. Schlagerkvällen kan börja.

Det är Malmös deltävling av SMASK som publiken ivrigt väntar på. Under kvällen tävlar åtta bidrag från Musikhögskolan i Malmö om två platser till finalen i Stockholm. Bidragen liknar korta och komiska musikalföreställningar. Mycket är en parodi av Melodifestivalen och bidragen innehåller både tonartshöjningar och klädbyten då mer tråkiga kläder slits av för att avslöja paljettklänningar, glitterkjolar och tajta disco-västar. Det är en schlagershow som inte tar sig själv på för stort allvar.

Efter en snabbgenomgång är det dags för de sju jurygrupperna att redogöra för sina röster. Jurygrupperna består av bland annat av lärare från Musikhögskolan och representanter från Lunds universitets studentkårer. Efter att också publikens SMS-röster räknats in presenteras de vinnande bidraget: Vart är din dill, då? med den komiska duon kallad Dill-Babs och Dill Lindfors feat. Dillharmonikerna. Bidraget lyfte fram vikten av dill vid matlagning och visade upp ett intressant klädbyte till badbyxor under den sista refrängen.

Det vinnande bidraget: Vart är din dill, då?. Foto: Poiesh Soudagar.

På andra plats kom Disco med Alcazåg som på glamoröst Alcazar-vis gestaltade byggarbetarens tristess som livas upp tack vare disco.

Trots små tekniska problem då musiken vid tillfällen överröstade sången samt tillfällen av intern musikhögskolehumor var det en oerhört underhållande och schlagermässigt fartfylld kväll.

Finalen kommer hållas i Stockholm där kvällens vinnande bidrag och kvällens andra plats kommer att representera Musikhögskolan i Malmö. Övriga musikhögskolor som deltar med sina bidrag är Musikhögskolorna i Stockholm, Göteborg, Örebro, Piteå och Ingesund.

Foto: Poiesh Soudagar