Högst upp i näringskedjan

- in Föreningen

Lunds akademiska jaktförening (Lajf) har bara funnits i ett par år, men har redan lockat till sig ett 50-tal medlemmar. Lundagård följde med föreningen på en blodig vildsvinsjakt och prickskytte på skjutbanan. 

Vi är fyra personer i bilen som letar sig upp genom det skånska landskapet mot viltmarkerna i skogarna utanför Hässleholm. Jag har fått följa med de tre bröderna Filip, Johan och Holger Olsson. Ikväll ska vi ut och jaga vildsvin.
– Den sociala gemenskapen bland jägare är fantastisk och det är nog en stor del av varför många håller på med jakt hela livet och upp i väldigt hög ålder till och med, säger Filip Olsson, som är ordförande för Lajf.

Foto: Magnus Göransson

Han driver, med hjälp av sin bror Johan, föreningen som startade 2017 och som vänder sig till studenter med jaktintresse. I dagsläget är de 49 medlemmar, men hoppas på att växa i antal.

Klockan närmar sig nio på kvällen när vi kör av från landsvägen och in på en grusväg. Vi passerar en bondgård.
– Bonden som äger marken här har problem med vildsvin som förstör hans rapsfält. Det är hans rapsfält vi ska vakta ikväll, berättar Filip.
– Vi köper aldrig processat kött i butik och slipper bidra till att djur får leva onaturligt och lida i djurtransporter, säger han.

Vi placerar oss i ett rangligt jakttorn framför ett av fälten. Vi sitter tysta och blickar ut över fältet, samtidigt som solen börjar att gå ner.
– Skåne har de bästa jaktmarkerna. Helst skulle vi vilja ha egen mark i Skåne att jaga på för föreningen, säger Filip.

Plötsligt promenerar ett rådjur in i rapsfältet.
– Nu måste vi vara väldigt tysta för att inte skrämma rådjuret, för i så fall kommer den att börja skälla och skrämma bort vildsvinen, viskar han.

En timme passerar. Det börjar bli riktigt mörkt. Det är kallt. Sedan hör vi andra ljud från fältet. Någon eller några äter av rapsen, men vi kan inte se något. Filip byter siktet på geväret till ett med bättre mörkeroptik.
– Det är definitivt vildsvin på fältet. Antagligen flera stycken, viskar han, efter att ha sökt av fältet med siktet. 

Sedan går allting väldigt fort. Filip osäkrar vapnet och reser sig upp i jakttornet.  Jag tar spjärn och Filip skjuter ett första skott. Tystnad i någon sekund innan man hör hur vildsvinet grymtar. Skott igen. Vildsvinet flyr. Ytterligare några skott avlossas.

Foto: Magnus Göransson


I ett skogsparti bredvid fältet ligger det fällda djuret. Scenen är overklig och vildsvinet ser ut att vara hämtat från Game of Thrones – gigantiskt, 
skrämmande och dött.

Efter att jägarna försäkrat sig om att de andra vildsvinen flytt fältet oskadda hämtas bilen och det stora djuret lyfts in i bakluckan.

 

Filip Olsson (i blått), ordförande för Lajf, instruerar studenter som har siktet inställt på en jägarexamen. Foto: Poiesh Soudagar.
Foto: Poiesh Soudagar