Rappt, smart och förvånansvärt personligt

- in Aktuell

Brittiske komikern Ahir Shah blandar rappa oneliners med insiktsfulla samtidskommentarer och personlig svärta i nya föreställningen Dots på Lund Comedy festival. Lundagårds Alve Rauer imponeras av en föreställning som är skoningslös i sitt sökande efter mening. 

Det är en ström av ord som väller fram ur munnen på Ahir Shah när han inleder sin föreställning i Piratensalen på Grand Hotel i Lund. Mycket av Ahir Shahs material utgår från honom själv och kretsar kring teman som depression, religion och identitet. Denna övergripande tematik blandas med mer lättsamma ämnen, som sorgen i att behöva ge upp cigaretterna för en vape och irritation mot den brittiska mentaliteten i frasen ”Keep calm and carry on”.

Lund Comedy Festival 2019. Foto: Louise Lennartsson

Föreställningen är snyggt inramad och känns från första till sista minut som en sammanhängande helhet. Den är genomarbetad och ingenstans under de femtio minuterna uppstår någon stiltje. Ahir Shah växlar sömlöst mellan situationskomedi och mer abstrakta resonemang utan att någonsin tappa sitt grepp om rummet. Att den svenskspråkiga publiken går miste om några av de mer obskyra brittiska referenserna gör inte så mycket. I gengäld är hans scennärvaro stark, och det är omöjligt att inte lyssna.

Osäkerheten kring vad det innebär att växa upp och åldras bildar till viss del föreställningens röda tråd. Att redan som artonåring förstå vad världen går ut på för att sedan bli mer och mer osäker, att söka vägledning hos föräldrarna och inse att deras visdom är föråldrad, samtidigt som någon annan inte finns att få. Ateisten Ahir Shah tycks under föreställningens gång dras mer och mer till den hinduistiska tro han är uppvuxen med. Det är också här som Ahir Shah blir som mest personlig. Han talar öppenhjärtigt om uppbrottet med sin före detta partner, och frågar sig vad han har för nytta av allt det vetenskapliga vetande samtiden försett honom med. ”I didn´t need to count every star when i thought that i would count every freckle” säger han i en av showens mest finstämda ögonblick. Det hela avslutas med ett inspelat samtal mellan honom och fadern, där Ahir Shah frågar hur man ska göra för att orka leva hela livet. Fadern tänker efter ett ögonblick, harklar sig och svarar: ”Keep calm and carry on.”