När omvärlden kom till Lund

- in Krönikor

Lundatillvaron har fram tills nu varit skyddad och bekymmersfri. Denna idyll krossades genom helgens sprängdåd där en ung kvinnlig student allvarligt skadades. I denna text resonerar Lundagårds utbildningspolitiska krönikör Fredrik Banke om vad händelsen egentligen innebär för Lund.

Lund känns ofta som ett undantag från resten av landet. I denna lugna idyll är det lätt att känna sig skyddad från omvärldens konflikter och problem. Här bor glada studenter som med tillförsikt förväntar sig en ljus framtid och med ett öppet hjärta välkomnar andra människor in i sina liv. Nu har dock resten av landets huvudbry – med skjutningar, sprängningar och annat samhällsfrånvänt beteende – nått även denna lilla idyll.

Jag frågar mig själv vart vi är på väg.

Natten till lördag den 14 september riktades en sprängladdning mot en livsmedelsbutik i centrala Lund. Över hundra glasrutor sprängdes i explosionen och en 23-årig kvinnlig student blev allvarligt skadad, varpå hon fick föras till sjukhus.

Under ett samtal med polisens presstalesman Ewa-Gun Westford menade hon att det sannolikt rör sig om någon form av organiserad kriminalitet som ligger bakom dådet, men alla dörrar lämnas i nuläget öppna. Hon poängterade även hur unik denna händelsen är för lärdomsstaden Lund, som normalt sett annars lever i sin skyddade lilla bubbla.

Jag själv låg i min säng och lyssnade på musik när jag hörde den kraftiga smällen. Först trodde jag att något stort föremål hade trillat vid en byggarbetsplats eller dylikt. Jag anade inte att det var en sprängladdning som detonerade.

Baserat på hur resten av Sverige drabbats av den organiserade brottslighetens konsekvenser är helgens explosion en symbolisk händelse, som kan tyckas representera att Lundabubblans skydd mot omvärlden nu är sprucken. Idyllen är förstörd.

Omvärlden har tagit sig in i vår skyddade lilla tillvaro.

Händelsen kan vidare inte ses som något annat än en signal om att kriminaliteten och våldet börjar sprida sig allt längre utanför de ramar som det tidigare befunnit sig inom.

Oskyldiga som inte själva hör till denna Sveriges undervärld kan i dag bli offer för dödliga attacker och dåd. Det finns anledning att oroas.

Solen som sken över Lund morgonen efter explosionen gjorde det över en delvis ny stad. En stad som under en natt drogs ur sin törnrosasömn och vaknade till en skrämmande verklighet – ett skrämmande Sverige.