Klimatstrejk förenar trots regn

- in Nyheter

På Stortorget i Lund samlades studenter och ungdomar för att delta i fredagens klimatstrejk, som är en del av hashtagen FridaysForFuture. Lundagård var på plats för att intervjua några av deltagarna. 

Under morgonen samlades studerande i Lund på Stortorget för att delta i dagens klimatstrejk. Strejken sträcker sig globalt och är en del av hashtagen FridaysForFutures, som initierades av Greta Thunberg för drygt ett år sedan.

Bland de strejkande fanns Josefina Almén, som läser en master i strategiskt miljöarbete, och Clara Jonsson som läser magister i strategiskt miljöarbete vid naturvetenskapliga fakulteten. 

Vad är syftet med att strejka?

Syftet är att pusha på beslutsfattare, det kan inte ta lika lång tid som det hade gjort om vi skulle besluta om en budget utan det här är något som vi måste agera för just nu. Då är människans, arbetarens och studentens rättigheter till att strejka det vapen vi har, därför vill vi använda det, säger Josefina Almén. 

–Det väcker uppmärksamhet, det blir en större grej, säger Clara Jonsson.

Gör  ni något annat för klimatet, utöver att strejka?

–Ja, men mer privata grejer som att inte äta kött, sen läser vi ju ett miljöinriktat program som riktar sig till industrier och företag och kan hjälpa dem till en grönare framtid, säger Josefina Almén.

Hur fick ni reda på eventet?

–Det har florerat överallt, via facebook, vår föreläsare informerade om det.

Josefina Almén och Clara Jonsson som läser en master i strategiskt miljöarbete respektive en magister i strategiskt miljöarbete vid naturvetenskapliga fakulteten. Foto: Nina Morby

Vid ingången till rådhuset står en annan grupp studenter. Farzana, Lena och Reza läser alla environmental studies and sustanibility science, Susanna läser development studies.

Why are you here today?

–It’s a big climate march which happens every three months, we cannot always make it to every climate strike on every Friday, but then it is really important, at least on the big occasions to be here to show that we support it and that we support the movement, säger Lena.

What do you hope to get out of this?

–To create really big public pressure that gets so big so that the politicians cannot hide from the problems anymore and just push it away.  

How did you get informed of this event? 

– In our master course, everybody is super involved and aware of these kinds of events.

Farzana, Lena, Suzanna och Reza, som studerar environmental studies and sustainability science respektive development studies. Foto: Nina Morby

Strejken fortsätter till klockan 15. På Facebook-evenemanget har cirka 1200 anmält sitt intresse, och drygt hälften så många angett att de kommer att delta.

 

 

You may also like

Insändare: Det finns inget vaccin mot ensamhet

”Att visa vår omtanke och medkänsla med de