Hemma hos Edilen

- in Feature

I snart ett år har Hanna Dagsgård kunnat stoltsera med ett av de skummaste studentboendena i hela Lund: AF-borgen. I december avgår hon som edil men Lundagård lyckades smyga med på ett exklusivt hemma hos-reportage i ett hem under renovering.  

Med vakande utsikt över hela Lund, och ibland även Öresund, kan Hanna Dagsgård avnjuta sitt morgonkaffe. Ediltornet är en lägenhet på tre plan: Ett nedre plan med livsnödvändigheter som toa, kök och sovrum, ett mellanplan som agerar vardagsrum och det övre planet är takterass. I praktiken är edilbostaden en jourbostad och inte den plats där Hanna spenderar överdrivet mycket tid: hon springer mest runt i borgen och ser till att saker och ting fungerar som de ska.

– Man kan säga att hela borgen är mitt hem.

Vilket är ditt favoritrum i borgen?

– Ett av mina favoritrum är nog det lilla dekorrummet, här vid scenen. Här har man varit mycket med spex. Spexen har ofta en fond med en specifik färg på deras uppsättningar och när man är klar målar man hela väggen här med sin specifika färg: förutom den lilla rutan här i mitten.

Lilla dekorrummet. Foto: Alexandra Gäddnäs

Just nu byggs borgen om och Stora salen är således ett enda stort byggprojekt. Mellan rivna väggar och byggställningar skymtar dock det studentikosa.

– Det är så roligt med allting som kikar fram. Här under scenen, vid orkesterdiket, trillade det fram en massa spexpostrar, säger Hanna med ett skratt.

När Lundagård smyger runt bland byggställningarna är det dags för en av de större förändringarna i borgen: den enorma betongtrappan som ska länka Cafe Athen och Stora salen håller på att lyftas på plats.

– Så man kommer upp från Café Athen till det som tidigare var Övre Athen och sedan direkt till Stora salen.

Genom en trappa ska Café Athen och Stora salen länkas samman. Foto: Alexandra Gäddnäs.

Med ett löfte om största sekretess på rummens egentliga position tar Hanna med oss på upptäcktsfärd genom några av de lite mer hemliga rummen.

– Här har vi det Romantiska rummet. Det har exakt rum med två små stolar vid bordet och det ryktas om att många kärleksförklaringar har sagts här. Ett tag så hittade man alltid en liten kexchoklad på bordet här när man kikade in, men det verkar som att det spöket har försvunnit.

Några våningar upp hittar vi ett annat intressant rum: en toalett med utsikt över hela Lund.

– Det kanske inte är världens roligaste rum, men utsikten är fantastisk!

Utsikten från en av toaletterna i Af-borgen. Foto: Alexandra Gäddnäs

Händer det att du hittar rum i borgen som du inte hade någon aning om att fanns ännu?

– Det finns många konstiga utrymmen här. Ibland hittar man något litet förråd eller så som helt enkelt glömts bort under många år. Det är också många roliga lösningar här och var: dörrar som öppnas och bara har en tegelvägg bakom eller trappor i källaren man murat rakt över.

Foto: Alexandra Gäddnäs.

– Mina arbetsupppgifter är väldigt varierande: det är mycket möten, mejl och telefonsamtal. Men en av mina favoritdagar var nog när jag fick åka och köpa växterna till Café Athen, säger Hanna och skrattar.

Blommorna är en av få inredningsdetaljer i borgen som hon själv har kunnat påverka, resterande inredning kommer och går lite som den vill.

– Varje rum andas någon slags historia och det är fascinerande när saker bara dyker upp och försvinner, det är som att borgen lever sitt eget liv och förändras av sig självt.

Växterna är en av få inredningsdetaljer som edilen Hanna Dagsgård fått välja själv. Foto: Alexandra Gäddnäs

Högst upp i tornet hittar vi borgens skuggväktare, hon som alltid har stenkoll på vad som händer i Lundagård: katten Luna. I hörnet står Lunas tron, en enorm klätterleksak som de fick i inflyttningspresent för snart ett år sedan. Luna är nämligen alltid där Hanna är och det är viktigt att hon känner sig hemma de nätter de spenderar i borgen.

Hanna Dagsgård och katten Luna. Foto: Alexandra Gäddnäs

– En bra dag har man havsutsikt och ser både Öresundsbron och Barsebäck. En rymlig lägenhet i centrala Lund med havsutsikt, det är inte så illa, avslutar Hanna.

Edilen Hanna Dagsgård på sin takterass. Foto: Alexandra Gäddnäs