Lundabor har tredje högst studieskulder i landet

- in Nyheter

I dagarna får 1,6 miljoner svenskar besked om sin nuvarande skuld till Centrala studiestödsnämnden (CSN). Lund är en av städerna vars invånare har högst studieskulder. 

Hela 26 procent av Lunds befolkning har lånat pengar från CSN. Allt som allt ligger skulden på 231 miljarder för svenska låntagare, och Lund hamnar på tredje plats på CSN:s lista över vilka svenska städer vars invånarna har högst studielån, där Stockholm och Solna toppar listan. För den genomsnittliga låntagaren i Sverige ligger skulden på cirka 141 000 kronor, för en låntagare från Lund ligger skulden istället på i genomsnitt 167 135 kronor.

En ökad skuldsättning
Under de senaste fem åren, 2019 inkluderat, har skuldsättningen med studielån ökat.
– Det beror främst på de höjningar som gjorts av studiemedlens lånedel på senare år, säger Maria Edström, avdelningschef vid CSN, i ett pressmeddelande.

Färre betalningsanmärkningar
En annan trend som kunnat observeras är en minskning i andelen låntagare med betalningsanmärkningar hos Kronofogden, som den 1 januari i år utgjordes av 5,8 procent av alla låntagare. Det innebär en minskning med cirka 1200 personer mellan 2019 och 2020. Bland de som har betalningsanmärkningar är merparten män. Maria Edström tror att det ekonomiska läget kan spela roll för att fler kan betala av sina skulder.
– Att det blivit färre personer med betalningsproblem beror till stor del på högkonjunkturen som varit. Samtidigt jobbar vi aktivt med kontakta kunder som är på väg att få betalningsproblem – det har också gett effekt, säger Maria Edström i pressmeddelandet.

Låg räntenivå
Räntan på studielånen ligger på 0,16 procent, vilket innebär ca 30 kronor i räntekostnad i månaden för den med en studieskuld på 200 000 kronor. Historiskt är det en mycket låg ränta, år 2010 låg motsvarande på 2,4 procent. Den låga räntan gör att fler kan amortera av sin studieskuld.
– Effekten av den låga räntenivån blir att personer med det nyaste studielånet får betala lägre årsbelopp. Personer med det äldre studielånet får en kortare avbetalningstid. Vår bedömning är att räntan kommer att ligga kvar på en låg nivå under kommande år, säger Maria Edström i pressmeddelandet.

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Det etablerade behöver kritiseras

I dagens diskussion om humanioras roll i samhället