Kurser du önskar att du läst

- in Kulturredaktionen väljer
@Lundagård

Raggningsknep, meditation och meningen med livet. Lundagårds kulturredaktion väljer 7,5-poängskurser som de önskar att de hade, eller kunde, läsa. 

 

Emil Sandgrim. Foto: Jonas Jacobsson

Rädda din relation

Studentlivet är inte bara en tid för nyförälskelse och par-romantik. Den krassa sanningen; det är en tid för raggningsrepliker och upplösta relationer. Säg en 30 poängskurs där den akademiska hjälpen löser våra kärleksbekymmer.

Meningen med livet

Tänk om det fanns en universitetskurs om livets mening. Det hade varit något otroligt lockande! Möjligen hade det också sänkt statistiken för vilsna studenters psykiska ohälsa. Eller så hade den gjort hen ännu mer förvirrad.

 

Emil Sandrim

Jacob Andersson. Foto: Jonas Jacobsson

En studie i rött

I ”The Mary Argument” hävdar filosofen Frank Jackson att forskaren Mary som lever sitt liv i ett svartvitt kontor och lär sig all fakta det finns att tillgå om färgen röd, ändå kommer lära sig något nytt första gången hon upplever färgen med egna ögon. Instifta en kurs som helt ger sig i kast med den unika upplevelsen.

ABC i stresshantering

Här är ett område där det finns verktyg som fungerar för att minska enskilt lidande. Struktur, känsloreglering och varför inte meditation? Ändå blir allt fler uppslukade av stress och en särskilt drabbad grupp är studenter. Systematisera kunskapen, gör kursen obligatorisk och förebygg på så sätt många senare problem.

Kurs i Antagning.se

Med så många kurser som erbjuds och möjligheter att läsa kvällstid och på distans är möjligheterna redan nästintill oändliga att samla högskolepoäng. Om det  ändå inte vore så olidligt nedslående att navigera bland de 35 000 resultaten på antagning.se. Lär mig därför att gräva ut guldkornen så att ingen obskyr kurs går förlorad.

Jacob Andersson
Alexandra Gäddnäs. Foto: Jonas Jacobsson

Godståg och signalfel

När tåget plötsligt stannar, bara någon minut innan ankomst förändras stämningen i vagnen direkt. Min favoritsysselsättning, istället för att sucka och svära, är att kika mot godsbangården och drömma mig bort till en karriär där kurserna “Tillämpade transportprocesser” eller “trafikteknisk teori” står på schemat.

Konkurrensrätten

Utan EU-rätt i två år försmäktar jag i denna stad. Det grämer mig innerligt att jag inte ens läst den klassiska jöken. En kurs jag önskar att jag kunde läsa är “​EU:s marknads- och konkurrensrätt”. Istället gräver jag ner mig i rapporter och intervjuar parlamentariker och tänker avundsjukt på alla er juriststudenter.

Grannen i Öst

Jag hann vara registrerad på nybörjarkursen i ryska i knappt två veckor innan verkligheten hann ikapp. Det var, hör och häpna, ingen god idé att studera på 200 procent. Gång på gång lockar den stora samlingen nybörjarkurser i språk som Lunds universitet har i sin katalog, men varje termin snubblar jag på mållinjen.

Alexandra Gäddnäs