Bättre villkor för studentanställda när fackförbund slås ihop

- in Nyheter

I slutet av förra året fattade fackförbunden Jusek och Civilekonomerna beslutet att slå sig samman, och kommer numera att gå under namnet Akavia. Studentanställda vid tidigare Civilekonomerna kan nu vänta sig bättre villkor, säger förbundets marknads- och medlemschef. 

I ett år har en sammanslagning av fackförbunden Jusek och Civilekonomerna planerats, och blev i slutet av förra året officiell. De två fackförbunden går sedan den 1 januari gemensamt under namnet Akavia, som med sina 130 000 medlemmar blir Sacos näst största fackförbund efter Sveriges Ingenjörer. Lee Wermelin, tidigare ordförande för Civilekonomerna, blir ordförande för det nya fackförbundet. 

Enligt ett pressmeddelande från Akavia hoppas det nya förbundet kunna erbjuda ännu bättre stöd i medlemmarnas möte med framtidens arbetsmarknad, utan att konkurrera om medlemmar. Enligt Elsa Saboonchi, marknads- och medlemschef på Akavia, är sammanslagningen en naturlig väg som bemöts positivt av medlemmarna. 

–Jusek och Civilekonomerna vill slå ihop för att skapa mer utväxling för våra medlemmar och bli en starkare röst. Det var naturligt att vi gick samman eftersom Civilekonomerna och Jusek var Sacoförbund som tidigare ägde avtal ihop. 

I och med sammanslagningen får Akavia 30 000 studentmedlemmar. Målet för Akavia, menar Elsa Saboonchi, blir att bygga ut nätverket för studenter, för att lättare få in en fot i arbetslivet. Med bytet tillkommer även vissa förändringar. 

–Vi kommer att utöka våra medlemstjänster, tillgänglighet och erbjudanden. Och medlemskapet kommer att vara kostnadsfritt, säger Elsa Saboonchi. 

Ser ni några risker med förändringen? 

–Det är klart att det alltid är utmanande att etablera ett nytt varumärke på marknaden, och Jusek och Civilekonomerna var starka varumärken i sig. Vi hoppas att man förstår att det är dessa förbund som står bakom Akavia. Utmaningen blir att kommunicera så att alla grupper ska känna sig lika hemma i Akavia, som hos Jusek och Civilekonomerna.

Kommer det att ske förändringar i villkoren för studentanställda i samband med bytet?

Civilekonomernas före detta studentinformatörer fick tidigare enbart ett arvode per termin och arbetade delvis ideellt. I Akavia får de nu en deltidsanställning med timlön samt friskvårdsbidrag, meddelar Elsa Saboonchi.