Varför har vi så många medelmåttiga humanister?

- in Nyheter

Vad ska vi med alla medelmåttor som trängs i universitetslokalerna? Det undrar Daniel Werner från Lund debate society. 

Många är de som tagit sikte på universitetets mjuka delar. Såhär låter det när de skjuter. ”Postmodernism och flum ska bort. Sätt hum. faks ledning bakom espresso-house-kassan och gör vegansk ciabatta på studenterna! (OBS ej vegansk.)” Alla med en halv hjärna blir övertygade, förutom just humaniorastudenten själv. Hur låter svaret? ”Nä, det går inte! P.g.a. kapitalistisk mjölkskummare störs de psioniska vågor ut som jag, humanisten använder för att hålla nazisterna stången.” Det är svårt att se var linjerna i ett sådant replikskifte slutar. Förmodligen ihopslingrade till en slags spaghettikrans av bra idéer.

Lyckligtvis är ansatserna i diskussionen subtilt missriktade. Frågan är inte varför eller ens om vi behöver humflum. De behövs. För att jag ska få min söndagspod och för att historiskt välfungerande samhällen varit byggda av personer som lyssnat på mycket söndagspod. Näe, frågan är snarare varför vi behöver så många medelmåttiga humanister. Som det är nu är B-uppsatsen lite mer en parodi på kunskap än bidragande faktor till den. Fråga en humanist varför den finns och de kommer att göra en lustig liten förklaringsdans innan de bryter ut i ett nihilistiskt glin och hoppar framför salvorna från den första debattören.

Så varför finns det så många medelmåttiga humanister? Svaret som jag och studenterna söker är för enkelt och brutalt för att sägas högt. Mamma och pappa har tagit emot en politisk muta i form av ett löfte om högre utbildning för sina barn. I liten till medelstor skala funkar detta utmärkt men vid historiens och folkhemmets slut, när alla är medelklass, måste pakten spricka. Det tar helt enkelt slut på talang, utbildningsresurser och meningsfulla sysslor. Universitetets kvalitét och relevans sjunker. Inflation i utbildningslängd sätter in för att kunna sålla fram någon slags kompetens. Skeva ekonomiska incitament pressar ändå studenter genom sållet och inflationen fortsätter. Hur stoppar vi den och vad gör vi med alla dyra, medelk(l)assa performancekonstnärer vi fick under tiden?

Daniel Werner
Socials officer på Lund debate society