Lundagård träffar rektorskandidaterna: Christofer Edling

- in Nyheter

Född: 1966. Har pluggat: Läst en forskarutbildning i sociologi vid Stockholms universitet efter en grundutbildning i sociologi, filosofi och media, samt ledarskap och organisation under sin tid som militär. Har även läst en termin som doktorand vid Harvard universitetet. Gör: Dekan och professor i sociologi. Familj: Gift, har tre barn.

 Varför vill du bli rektor?

Jag vill bli rektor därför att jag tycker om det här universitetet och för att jag tror att jag klarar av det. Jag gillar idén om att universitetet har kontroll över processen, att kollegiet är med och föreslår sin egen rektor och att det är så många interna kandidater.

Vilka erfarenheter tar du med dig från tidigare jobb?

Jag har inte varit på så många andra ställen här i världen utöver universitetet, men det jag tar med mig är lite olika saker från olika nivåer: Jag har varit student, doktorand, lärare. Jag har varit i Stockholm, Uppsala, Bremen och här. Under mina 30 år vid universitetet har jag samlat på mig erfarenheter från många olika delar av det akademiska livet.

Vilka förändringar vill du driva igenom vid universitetet?

Jag tror för det första inte att en rektor ska driva igenom en massa saker, de viktiga besluten ska fattas långt ut i organisationen på de lägsta nivåerna. Men jag tycker att vi på universitetet bör förhålla oss mer till de som jobbar och pluggar på universitetet, till människorna. Vi pratar mycket om stora anläggningar och om att bygga nya hus, jag tänker att det som är viktigt är vilka som är här, och hur vi får rätt människor att komma hit. En sådan förskjutning skulle jag gärna bidra till.

Vilka är de viktigaste frågorna för universitetet i dag?

För Lunds universitet är några banala frågor verkligt viktiga: hur löser vi finansieringen av Max IV till exempel? Men omvärldens förändring och hur den påverkar oss internt är den viktigaste frågan: hur hanterar vi den den politiska polariseringen i samhället? Hur förhåller vi oss till förändringar på utbildningsmarknaden? Vi har precis fått en folkhögskola med examensrätt på en akademisk utbildning, vad erbjuder vi i den konkurrensen? Fördelen med att ha en lång historia är att man kan vara trygg med att organisationen har en förmåga att anpassa sig och hänga med i tiden. Jag är inte särskilt oroad för Lunds universitets framtid.

Kan du berätta om ditt roligaste minne från studietiden?

Min studenttid var väldigt torftig, för det första började jag plugga vid 23 vilket är ganska sent. Då hade jag även varit militär och fått nog av festligheter, dessutom fanns vid den tiden inget studentliv kopplat till Stockholms universitet. De roliga minnen jag har från min studenttid är egentligen seminarierna, framförallt dem i praktisk filosofi.

Vad har du för löneanspråk?

Det har jag inte ens tänkt på, men jag vill ha mer än vad jag har nu. Jag vet inte riktigt vad en rektor tjänar.

Vad tjänar du i dag?

I dag har jag knappt 70 000 i månaden, plus ett tillägg på drygt 23 000 som dekan. 

Vad röstar du på?

Det vet jag inte om jag vill svara på. Jag tror jag låter läsaren gissa.