Uppsalastudent: ”Vi siktar på Valborg 2021”

- in Nyheter

I Uppsala är makthavarnas åtgärder inför Siste april inte lika påtagliga som i Lund. Lundagård har pratat med Eric Wallin, student vid Uppsala universitet, som i år ser ett annorlunda Valborgsfirande framför sig.

Eric Wallin är nyss fyllda 26 år och pluggar fjärde terminen på Ekonomiprogrammet vid Uppsala universitet. Han var varit medlem i Stockholms nation sedan 2013.

I vanliga fall brukar Eric Wallin inleda sitt Valborgsfirande med champagnefrukost i goda vänners lag, för att sedan röra sig ner mot staden och Ekonomikumparken.
– Om man får slänga en liten känga mot Uppsalas makthavare så tycker jag att man hade kunnat stänga av den ytan och göra som ni har gjort i Lund. Jag kan förstå att det blir ansamlingar på mindre platser, och att det är därför man inte stänger av. Men signalvärdet i en avstängning hade ändå varit bra, säger han.

Eric Wallin tycker att avspärrningarna av populära allmänna ytor i Lund, och spridningen av hönsgödsel i Stadsparken är bra tillvägagångssätt för att undvika risken för smittspridning.
– Det är ett fantastiskt kreativt initiativ från makthavarna i Lund, det är tveklöst den danska mentaliteten som avspeglar sig i beslutet.

Han tror att det är oundvikligt att smittspridningen blir större på Siste april än en vanlig dag.
– Jag känner redan till flera personer, främst studenter, som har kommit till Uppsala från andra delar av landet, både södra och norra delar, säger Eric Wallin.

I veckan uppmanade Uppsala-polisen människor att inte komma till Uppsala för att fira Valborg.

Efter umgänget i Ekonomikumparken brukar Eric Wallin gå på champagnegalopp eller konsert på nation, för att sedan avsluta lugnt med grillning på kvällen. I år ska han varken gå till Ekonomikumparken eller på champagnegalopp, utan firar på mindre skala med vänner.

Eric Wallins båda föräldrar befinner sig i riskgruppen och därför är han noga med att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer lite extra.
– Nu gäller det att vi alla tar vårt ansvar och backar ett steg för att på sikt kunna ta två steg framåt. Vi siktar på Valborg 2021, parkerna kommer att finnas kvar och vara ännu grönare då, speciellt i Lund.

Eric Wallin under ett Valborgsfirande i Uppsala. I år blir det ett annat typ av firande. Foto: Privat.