Hva’ skjer 2021?

- in Kulturredaktionen väljer
@Lundagård

År 2020 lämnade en del att önska. Vad ser kulturredaktionen i kristallkulan när de siar om det kommande året?

Kicken, var är den?

HUR VILL VI KÄNNA OSS? LEVANDE! NÄR VILL VI KÄNNA DET? NU! Förbered dig på att profilbilder av folk med mungiporna uppe vid öronsnibbarna och en icke-existensberättigad hjälm på huvudet kommer att skjuta i höjden, efter att fallskärmshoppning blivit lika svennigt som padel. 2021 kommer vi se kicksökande av sällan skådad skala.

The new New Age

I det fredsskadade Sverige har coviden öppnat den yngre generationens ögon för människans bräcklighet. Resultat: ett uppsving för allting andligt. Du kommer förlora kompisar till sekter som Hare Krishna och Falun Gong på löpande band. För första gången någonsin kommer bostadskön till det kristna studenthemmet Micklagård vara längre än till Magasinet.

Martin Axelsson Därth. Foto: Jonas Jacobson
Poddhysteri

”Jag följer inga serier, äger inte ens en tv, min tid är DYRBAR.” Så låter alla präktiga människor med en fransk kaffepress. Men någon måste säga det: podden är vår tv! Det vi slappnar av till dagligen. Självinsikten är dessutom så låg att alla har köpt brusreducerande hörlurar. Vårt poddlyssnande kommer bara eskalera framöver.

Du har mejl

Flödets tid är förbi och det finaste som finns kommer slå igenom: mejl. Att mejla någon är perfekt mys. Det är inte långsamt som brevskrivande men inte heller stressande som Facebook/Instagram-meddelanden. Logga ut från sociala medier och börja skicka hederliga mejl till varandra i stället.

Minkarna flyr

Nyår 2021-2022. Alla vänner är samlade, vaccinerade och äter god mat. Lyckan är total! Sen plingar det till i någons mobil, en nyhetsnotis. Där står… Anders Tegnell! En dansk mink lyckades smita från sin avlivning och karusellen börjar om. Tillbaka till den svenska strategin och Zoom. Kul framtid, kul!

Anna Kristiansson. Foto: Saber Malmgren.
Ytans eruption

2021 vill vi inte längre hålla avstånd. Vi längtar efter tredimensionella umgängen. Efter månader av isolering är vi less på våra digitala bubblor, vi vill vara nära på riktigt, utan vare sig filter eller skärmar emellan. Vi skiter i gillningarna när man, i stället för en mobil, kan hålla en annan människas hand.

90-talsmodet dör

Ekonomi gör avtryck på modet och precis som den rådande stilen är den globala finansmarknaden trendkänslig. I en repris av 1990-talets ekonomiska kris, syns modet reproducerat på gator och torg: boy band-luggar och magtröje-korta dunjackor som vore det 1998. Låt detta bli en syn man såg för sista gången 2020.

Kättjans återkomst

Trots Tinder och digitala under, är kvart-i-tre-ragg något som bäst upplevs analogt. När alkoholångorna återigen tillåts spridas efter kl. 22, lär det inte finnas brist på kåthet. Dansgolvet – detta kättjans torg – saknat vare sig man är en dans-person eller stå-i-hörnet-person. 2021 är vi mer fysiska än någonsin.

Julia Hagström. Foto: Nina Morby.