Vandalisering och soprumshaveri på Arkivet

- in Nyheter

En stor mängd tomma glasflaskor, kartong och annat skräp låg utanför behållare i soprummet på Lunds nations boende Arkivet. En soffa i Biblioteket har även vandaliserats. 

Lunds nation har totalt omkring 275 korridorsrum och lägenheter. På Arkivet, som är Lunds nations senaste bostadsbyggnad, finns 126 lägenheter och korridorsrum, och totalt cirka 150 personer bor där. 

I den stängda Facebookgruppen ”Lunds nations Studentbostadshus Arkivet” har det den senaste tiden skrivits ett antal inlägg om den bristande sophanteringen av de boende där. 

Lunds nations husförman Bartek Mancewicz hänvisar till Lunds nations kurator, Michael Welsapar för en kommentar.

– På bilderna så ser man klart och tydligt att kartongerna inte är tillplattade utan folk har droppat hela boxar utanför behållarna, säger Michael Welsapar. 

Om sopkärlen är överfulla, ingår det inte i sophämtarnas arbetsuppgifter att städa upp. Det kan leda till att de lämnar de överfulla sopkärlen, och då växer problemet ytterligare. Lunds nation har beställt fler sopkärl. 

Vilka fler insatser behöver göras för att få ordning på sophanteringen?

– Generellt så gäller det att folk börjar använda sopsorteringen på det sättet det är tänkt. Men om det inte räcker får vi kika på att soporna hämtas oftare. 

I samband med detta kom det också fram att en soffa i ett allmänt utrymme, Biblioteket, har vandaliserats. 

– Det är ingen olycka, för benen har slagits av och den låg upp och ner, säger Michael Welsapar. 

Hände det i samband med en fest?

– Det vet vi tyvärr inte. Vi vet inte heller vem det är som har gjort det, det kan vara en boende, en gäst eller någon som har tagit sig in på ett annat sätt. 

Händelsen med soffan har enligt Michael Welsapar inte polisanmälts, och han kan i dagsläget inte svara på om det blir en polisanmälan längre fram. 

– Det är givetvis väldigt tråkigt, för det är mycket pengar som går till att man ska kunna ha ett allmänt utrymme, att det ska vara mysigt och man ska kunna studera och hela den biten.

Dörren till soprummet på Arkivet. Onsdagen den 27 januari. Foto: Saber Malmgren.
Onsdagen den 27 januari. Foto: Saber Malmgren.
Soffan i Biblioteket. Onsdagen den 27 januari. Foto: Saber Malmgren.
Onsdagen den 27 januari. Foto: Saber Malmgren.
Bilden består av skärmdumpar från en sluten Facebookgrupp. Namn på vilka som skrivit inlägg och kommenterat har maskerats.