Snökanon i Stadsparken

- in Nyheter
@Lundagård

Artikel har tillfogats en rättelse. 

Lunds kommun äger sedan år 2016 en snökanon. Vid passande temperaturer räds de inte att använda den. Snart finns det skidspår i Stadsparken i Lund, men även människor utan skidor glädjer sig åt snön. 

”För att uppmuntra till utomhusaktiviteter och fysisk aktivitet fyller vi just nu på med extra snö i Lunds stadspark.” – så motiverar Lunds kommuns ordförande Philip Sandberg (L) användningen av snökanonerna i Stadsparken. Till helgen kan det finnas tillräckligt med snö för att upprätta ett skidspår.

Enligt Lars Brobeck, parkintendent på Lunds kommun, införskaffades snökanonen för sju år sedan, men har inte kunnat utnyttjas varje år.

– Det krävs en längre period med omkring 3-4 minusgrader för att kunna sätta igång processen. Men i år har vintern varit både vit och kall i Lund.

På initiativ av rådet för Kultur- och fritidsnämnden och Ski Team Skåne valde kommunen därför att damma av snökanonen för att allmänheten ska kunna åka längdskidor i Stadsparken. Initiativet har fått mycket positiv respons från invånarna.

– Det ger en extra kick åt alla, framförallt under pandemin när vi ser att trycket har ökat i våra parker, säger Lars Brobeck.

Saknar du planer för helgen? Väderprognosen innehåller både sol och minusgrader.

Rut leker med snön tisdagen den 9 februari. Foto: Johan Engberg.
Amer, internationell student, hade aldrig sett snö förut. I bakgrunden ser vi snöyran från kanonen, som har funnits i kommunens ägor sedan år 2016. Foto: Johan Engbarg.
Lilla Rut och hennes mormor Lena tisdagen den 9 februari. Foto: Johan Engberg,