Livesänd konsert på Blekingska

Blekingska nationen har länge värnat om livemusiken. När pandemin sätter käppar i hjulet, livesänder man i stället en spelning med artisten Mattias Alkberg från nationsscenen på lördag kväll.

”I över 25 år har Blekingska nationen varit en viktig del av det skånska kulturlivet och gett studenterna i södra Sveriges största studentstad en kontinuerlig dos av kvalitativ, utmanande och noga utvald livemusik.” skriver man i pressmeddelandet.

Nationen har nu fått komma på kreativa lösningar för att leva upp till sitt rykte.

På lördag kväll kommer nationen därför att livesända en spelning med indieartisten Mattias Alkberg från nationens scen på Måsvägen 11. Avsaknaden av fysisk närvaro hoppas man överbrygga genom att lägga extra krut på ljud och bild.

– Vi på Blekingska tror på kreativa lösningar för livegig. Publiken får vara hemma och lyssna istället, men vi ser till att väga upp avsaknaden av fysisk närvaro genom bra ljud och bild som gör att det digitala ändå känns lite mer närvarande, säger nationens bandbokare Michelle Dzgoeva.

– Han (Mattias Alkberg, reds. anm) texter speglar den verklighet vi alla upplever och dras med från dag till dag, vilket gör att han platsar perfekt in på vår personliga och rustika scen, fortsätter Michelle Dzgoeva.

Hälften av intäkterna från spelningen går till organisationen Mind som arbetar för att förebygga psykisk ohälsa.

– Pandemin går hårt åt många studenters psykiska hälsa och hela vårt uppdrag som nation fokuserar på att värna om studenterna i Lund. På det här sättet kan vi kombinera vårt uppdrag med vår musikprofil samtidigt som vi kan erbjuda meningsfull och sjukt bra lördagsunderhållning, säger kuratorn Alexandra Gäddnäs.