AFB backar – inga avspärrningar på Parentesen under valborg

- in Nyheter, Studentliv

Efter dialog med Parentesens korridorskontakter och polisen meddelade AF Bostäder igår att de kontroversiella avspärrningarna inte kommer införas på bostadsområdet under valborgshelgen. ”Vi ställs i försvarssituation” säger VD Henrik Krantz. 

AF Bostäders (AFB) beslut att spärra av Parentesen under valborg har väckt kritik bland de boende och fått stor medial uppmärksamhet, bland annat i Expressen, Sveriges Radio och TV4. Nu backar AF Bostäder.

”Vår intention med att driva detta i media och juridiskt har aldrig handlat om att vi ska kunna styra stora fester, utan att vi har rätt ta emot besök i våra bostäder.” skriver en av korridorskontakterna i Parentesens interna Facebookgrupp.

”Detta beslutet betyder alltså inte att någon ska anordna en stor fest på parentesen, vi vill därför uppmana alla som bor här att inte leva upp till de felaktiga fördomar AFB haft om oss. Vi har fått en chans i år som vi måste kunna förvalta försiktigt genom att inte anordna stora fester under valborgshelgen (…) sköter vi detta i år kommer det gynna oss rejält i framtiden och vi har potential att förändra valborgsfirandet på parentesen en lång tid framöver.”

Beslutet betyder däremot inte att det är fritt fram för allmänheten att besöka det beryktade studentboendet under valborgshelgen; både Securitas och polisen kommer att ha en ökad närvaro på plats och korridorsansvariga uppmanar att inte spela musik på balkongerna för att undvika folksamlingar på innergården.

– Det har ju fått ganska stort medialt intresse, så det är kanske det som gör att de har reviderat sitt beslut, säger korridorskontakten August Pettersson.

Han menar att de ändrade beslutet kom som en chock. Under ett möte på tisdag förmiddag hade endast utökade möjligheter för de boende att få dela ut band till anhöriga diskuterats. Senare samma dag nåddes de boende av ett mejl där AFB förklarar att man lyssnat till kritiken och valt att ändra sitt beslut.

”Många har reagerat på detta, vi har lyssnat till era synpunkter och beslutat oss för att avstå avspärrningar under kommande helg” skriver man i mejlet.

De boende är glada att de fått gehör, menar August Pettersson, men ifrågasätter samtidigt varför man varit så ohörsam som hyresvärd och hoppas att AFB har lärt sig något till nästa gång.

– Det handlar om så mycket mer än att vi ska ha nån jävla fest, det handlar om att vi har fått ett förtroende nu som vi måste förvalta och som kommer förändra hur valborgsfirandet ser ut på Parentesen under lång tid framöver om vi sköter det snyggt, säger August Pettersson.

Lundagård har pratat med Henrik Krantz om varför man tillslut valde att ändra på beslutet.

– Vi har fört en dialog med de boende hela tiden, och framförallt med polisen. För oss handlar det om säkerheten för de boende, smittspridningen måste de boende själva fundera över men för vår del är det säkerheten i huset och de störningar som lätt uppstår, och naturligtvis de hyresgäster som bor i huset som inte tycker det är en jättebra idé med en stor fest på valborg.

– Så vi gjorde igår en samlad bedömning och bestämde oss för att ta bort avspärrningarna och i stället vädja till de boende om att inte ordna stor fest, ta det lugnt, och är det så att man trots allt har besök så diskutera med grannarna så att man är överens.

Så det har ingenting att göra med att det har fått väldigt mycket medial uppmärksamhet?

– Det är väl klart att det bidrar också, när riksmedia börjar tycka att detta är så spännande att de skickar reportrar så får det alldeles för stora proportioner.

Hur kommer det se ut i stället?

– Vi kommer inte ha några avspärrningar, men vi kommer ha väktare och ordningsvakter på plats som kommer att stötta de boende och hålla ögonen på hur det ser ut. Och om det är så att det på något sätt spårar ut så får de kontakta polisen.

Hur resonerar ni kring kommande år?

– Vi tar ett år i taget, det är för tidigt att börja diskutera nästa år redan.

– Men en sak är viktig att framhålla. Det framställs på olika håll som att vi vill förtrycka studenterna och begränsa deras rörelsefrihet. Det handlar överhuvudtaget inte om det, utan om att vi ställs i försvarssituation när vi får fester som spårar ur, och vi har ju en ganska lång historia av det på Parentesen. Och vi har haft accelererande störningar under våren, vi har mycket problem på Parentesen.