Dawit Isaak – 20 år i fångenskap

- in Aktuell, Nyheter
@Lundagård

7 305 dagar

Idag för 20 år sedan, den 23 september 2001, fängslades journalisten Dawit Isaak utan rättegång i Eritrea. Kampen för hans frigivning pågår än.

I 20 år har nu Dawit Isaak suttit felaktigt fängslad på grund av sin journalistiska gärning. Han fängslades efter att ha skrivit om en grupp, G-15, som kämpade för demokratisering av Eritrea.

Med mottot “har du möjlighet att skriva så gör det” har Dawit Isaak blivit en symbol för yttrandefriheten, och hans fängsling en manifestation för hur rätten till yttrandefrihet ännu ej är en självklarhet i stora delar av världen. 

I Martin Schibbyes bok Jakten på Dawit berättar Dawit Isaaks tidigare cellkamrat, Mohammad Allaymody, om tiden de satt fängslade ihop. Han berättar om hur Dawit Isaak var den som förhandlade med vakterna då han hade ett lugn som många andra saknade. Om hur Dawit Isaaks största lidande inte verkade vara över själva fångenskapen, utan kom när han nåddes av nyheten att hans far hade gått bort samt av insikten att han skulle missa begravningen. Om lördagen den 19 november 2005 då Dawit Isaak skulle släppts fri, men hur han åter hade fängslat då den eritreanska regeringen hade blivit upprörd av att frigivningen hade uppmärksammats i internationell media. 

“Ett par dygn senare kom Dawit tillbaka till cellen. Han fick tillbaka sin madrass, lade sig ner på golvet och stirrade in i väggen”, skriver Martin Schibbye om dagen då Dawit Isaak, istället för att återvända hem till sin familj, efter tre dagar i frihet, än en gång slutade upp i det fängelse där han nu spenderat ytterligare 16 år. 

Sedan Dawit Isaak tillfångatogs har eritreanska myndigheter gett sporadiska uppdateringar om hans levnadsstatus.  Men i sitt somarprat i P1, 2020, sade dottern Betlehem Isaak att hon vet att hennes pappa ännu lever. 

20 år senare och kampen för Dawit Isaaks frigivning pågår ännu.