Konstnären Lars Vilks och två poliser döda i trafikolycka

- in Aktuell, Kultur, Nyheter

Lars Vilks och två poliser från personskyddsgruppen färdades i en civil polisbil då de krockade med en lastbil i Markaryd på söndagseftermiddagen. Orsaken till kollisionen är ännu okänd, men polisen utreder om en däckexplosion kan ligga bakom. 

Vid 15.30 på söndagen krockade lastbilen med den civila polisbil som poliserna och Lars Vilks färdades i. Poliserna arbetade för personskyddsgruppen inom region Syd. 

Polisen har bekräftat för TT att Lars Vilks var i bilen och Lars Vilks sambo bekräftar för DN att konstnären omkommit. Han blev 75 år gammal. 

Lastbilschauffören vårdas fortfarande på sjukhus och genomgår där förhör med polisen, rapporterar Kvällsposten

”Det är med bestörtning och stor sorg jag tagit emot beskedet att våra två kollegor och vår skyddsperson omkommit i dag på eftermiddagen. Mina tankar går till anhöriga, familjer, vänner och arbetskamrater”, säger rikspolischef Anders Thornberg i ett uttalande på polisens hemsida

Statsminister Stefan Löfven uppmärksammar konstnärens bortgång på Twitter:

”Det är med stor sorg jag i går mottog beskedet att Lars Vilks och två poliser omkommit i en bilolycka. Vilks har sedan 2010 tvingats leva i ofrihet på grund av att han nyttjade sin yttrandefrihet och poliserna jobbade för att skydda honom.”

Lars Vilks två mest kända verk är insvepta i kontroverser: det olovligt byggda Nimis – numera en populär turistattraktion i Kullabergs naturreservat – samt karikatyren av profeten Muhammed som en rondellhund. När den senare publicerades 2007 hamnade Lars Vilks under hot från radikala islamister, varefter han behövt ha polisbeskydd dygnet runt. 

Under en presskonferens kl. 10.15 på måndagsmorgonen bekräftar polisen att livvaktsbilen kört på fel körbana, men hur den har hamnat där vet man ännu inte, uppger Kvällsposten.

En dansk journalist ställer frågan om hur säker man är på att det rör sig om en olycka. På det svarar chefen för regionala utredningsenheten, Stefan Sintéus, att det är under utredning.

– Det är ingenting som vi är säkra på, och det är därför vi gör utredande åtgärder. 

– Däremot finns det inget i nuläget som talar för att det skulle vara någon form av attentat, säger Stefan Sintéus.

Lundagård hade möjlighet att intervjua Lars Vilks om hans konst och hans tid som lundastudent, samt rapportera från hans senaste besök hos Studentafton.