”Stöldvåg” vid Lunds universitet – platsundervisning trolig orsak

- in Aktuell, Nyheter

I slutet av september upplevde Lunds universitets nordöstra campus tre inbrott på tre dagar. Skärmar och datortillbehör har stulits.
– Det brukar inte vara så här mycket, säger Carin Jarl-Sunesson, prefekt vid Biologiska institutionen.

Den 28 och 29 september anmälde Lunds universitet ett inbrott och två stölder. De ska ha ägt rum helgen 24 till 26 september.

Inbrottet skedde i Ekonomihögskolans lokal på Scheelevägen 15B och stölderna i Kemicentrum och Ekologihuset. Inget har anmälts stulet från Ekonomihögskolan, men en kund som hyrt in sig på Kemicentrum har fått sin dator stulen. Från Ekologihuset bar tjuvarna med sig en 75 tums skärm, ett tangentbord och två datormöss.

Vid samtliga inbrott har dörrar brutits upp, och på Kemicentrum och Ekologihuset har glas till kontorsdörrar krossats.

Carin Jarl-Sunesson, prefekt vid Biologiska institutionen, berättar att de upplever ovanligt mycket stölder för tillfället.
– Det är en stöldvåg häromkring. Det brukar inte vara så här mycket. Det är rätt obehagligt.

Ann-Charlotte Dahlberg, säkerhetssamordnare på Lunds universitet, håller med Carin Jarl-Sunesson att antalet stölder genom inbrott på universitetet har ökat; framför allt under oktober månad.

– Om man tittar hur det har sett ut under året 2021 så, ja, då är det en ökning.

Joakim Nyberg, kommunpolis i Lund, ser att händelsen är del av en trend: skolor runtom i Lund har den senaste tiden upplevt fler inbrott och stölder. Det är troligtvis på grund av studenters och anställdas återgång till campus.

– Man återgår från distans och då ges det fler tillfällen för tjuven att agera.

Polisen och universitetet har ett tätt samarbete för att vidta förebyggande åtgärder. Dessa inkluderar bland annat ökad väktarövervakning, ökad synlighet av polis i campusområdet och utskick av information till studenter och anställda, berättar Joakim Nyberg.

Han påpekar även att samtliga utredningar om septemberinbrotten har lagts ned i brist på iakttagelser, men att de kan öppnas igen om nya vittnesmål träder fram. Joakim Nyberg drar inga samband mellan de tre inbrotten och ännu är ingen misstänkt.