Studentafton med Petter Stordalen

- in Recension, Studentafton, Studentliv

Terminens andra Studentafton gästades av hotellmagnaten och miljardären Petter Stordalen. Trots att företagsamhet, pengar och filantropi avhandlades lämnade den som besökt kvällen för att få nyckeln till ekonomisk framgång salen besviken.

Lamporna släcks i salongen och sorlet från publiken dör ut i takt med att Studentaftons klassiska melodi spelas upp. Kvällens gäst presenteras som hotellmagnaten vars karriär började som jordgubbsförsäljare. In på scen kliver Petter Stordalen, iklädd en läderjacka utsmyckad med en döskalle på ryggen och spetsiga skor i svart och silver.

Terminens andra Studentafton modereras av journalisten och författaren Claes de Faire och de inledande fem minuterna är av allt att döma utförda helt efter manus. Petter Stordalen är den första att ta till orda när han påpekar att Claes de Faire introducerades som endast redaktör, inte chefredaktör som han själv kallar sig. Claes de Faire säger i sin tur att Stordalen är klädd som en fjortis och slänger även in en pik om entreprenörens längd. Sketchen belönas med skratt och applåder från publiken och kvällens skämtsamma ton är satt.

Petter Stordalen är framför allt känd som ägare av Nordic Choice Hotels och sedan 2019 även resebolaget Ving. Samtalet tar inte helt oväntat sin början i hur verksamheterna har påverkats av pandemin. Stordalen säger att tanken som slog honom den första mars 2020 var “tänk om Norge går i lockdown, vad gör jag då?”. Hans farhågor om nedstängning besannades och pandemin ledde till att företaget tvingades permittera drygt åtta tusen anställda.

Kvällens genomgående tema är Stordalens enorma kärlek för sina företag och personal. Företagsledaren säger att om han hade sålt Nordic Choice eller Ving hade han inte kunnat se sig själv i spegeln. Petter Stordalen lägger större vikt vid en bra företagskultur än vinst och påpekar att alla hans pengar går att finna i verksamheten, inte på banken. Samtidigt är han beroende av att uppdatera sig om beläggningsgraden på sina hotell och kan recitera siffror från den gångna veckan utantill.

Den som kom för att höra hur man bör gå till väga för att bli miljonär lämnas besviken. Moderatorn försöker flera gånger leda in samtalet på nyckeln till framgång och rikedom men Stordalen nappar inte på hans beten. Entreprenören gör det tydligt att ett gott liv inte är en effekt av pengar utan är sprunget ur att ägna sig åt det man verkligen älskar. Enkelt att säga för någon som älskar ett jobb som har gjort honom till mångmiljonär. För Stordalen är kärlek och förståelse vägen till framgång.

Petter Stordalen är inte den stora person som namnet antyder. Men han tar plats. Det är svårt att slita blicken från mannen klädd i läderjacka när han vilt gestikulerande spänner blicken i publiken. Han säger allt han bör säga, och åskådarna äter upp det. Kanske är det hans obestridliga karisma som gör att varken publiken eller moderatorn lyckas ställa honom mot väggen. På frågan om hur han väljer ut de verksamheter han donerar pengar till svarar han utan tvekan sådana som ägnar sig åt hållbar utveckling och miljö. Stordalen menar att eftersom han driver både hotell- och resebolag är det viktigt att han kompenserar för det klimatavtryck han ger upphov till.  Han har tillsammans med sin exfru startat Stordalen Foundation som bland annat stödjer European Climate Foundation (EFC).

Utöver framgångsrik entreprenör är Stordalen en solklar entertainer och historieberättare. Moderatorn tycks främst vara i vägen när Stordalen svarar på publikens frågor med långa utläggningar. När en kvinna i publiken inleder frågan om det finns några nackdelar med att vara rik genom att ursäkta sig påbörjar Stordalen vad som närmast går att beskriva som ett brandtal som varar i flera minuter. Utläggningen börjar i att kvinnor måste ta mer plats och slutar i ett försvar av Sveriges (enligt vissa höga) skattenivåer.

Stämningen under kvällen är genomgående god och anekdoter från scenen avlöses av applåder från stolsraderna i salongen. Om terminens andra Studentafton saknar något är det kontroverser. Trots att Stordalen uttryckligen tycker illa om politisk korrekthet faller nästan allt han säger under beteckningen PK. Hotellmagnaten och filantropen kallar sig själv för en Teletubbie klädd som Kapten Sabeltand men jag skulle närmare beskriva honom som en missionär klädd som gammal rockstjärna.