Lilla Augustpriset kan gå till lundabo

- in Aktuell, Kultur, Kultur & Nöje, Nyheter

Det är åter dags för Augustpriset att delas ut. I kategorin lilla Augustpriset, som tilldelas ungdomar mellan 16 och 20 år, nomineras den 19-åriga lundabon Matilda Modig. 

Under tisdagen gjordes det klart vilka som nominerats till lilla Augustpriset. Bland sex nominerade finns lundabon Matilda Modigs bidrag “Bykefloa”. Matilda Modig berättar hur det kändes när hon fick beskedet.

– Jätteroligt, såklart. Hedrande. Det är som ett erkännande för det jag har skrivit och skriver. Jag blev också förvånad, jag trodde inte att den skulle gå så långt.

Novellen utspelar sig i ett litet samhälle och handlar om tre kvinnor – Edla, Agnes och Vilhelmina som tvättar kläder sida vid sida på strandkanten. Kvinnorna skvallrar om byns sociala liv, och i deras samtal blottar sig hierarkier, oförlösta drömmar och hårda kvinnoliv. 

– Novellen kom till när jag var ute i skogen i Småland och promenerade, jag tänker att berättelsen utspelar sig i Småland, och så gick jag förbi en skylt med namnet “Bykefloa” som ledde in i skogen. Jag följde inte den men bara namnet fick fantasin att flyga iväg. Så upptäckte jag en berättelse, som om den hade legat ide inne hos mig, berättar Matilda Modig. 

Juryns motiveringen beskriver hur “trots att livsvillkoren har ändrats känner vi ändå igen oss i det allmänmänskliga, i skam och vanära, i omsorg och gemenskap” och att detta “gestaltas både elegant och gripande”. Matilda Modig lämnar samtiden och ger en historiskt inblick i kvinnoliv från förr. 

Matilda Modig är inte ensam skåning bland de Augustnominerade i år. Daniella Ahlbin Berg från Ängelholm nomineras även hon till lilla Augustpriset med boken “Stelnat vatten”, och Johan Rundberg, uppvuxen i Knislinge, nomineras i kategorin barn- och ungdomsbok med den historiska romanen “Nattkorpen”. 

Lilla Augustpriset delas ut på Augustgalan den 22:a november, och vinnaren tilldelas en summa på 15 000 kronor. 

Hur ser Matilda Modig på sitt skrivande framöver?

– Jag kommer säkert att fortsätta skriva. Det är så jag uttrycker mig bäst, säger hon.

Hon berättar vidare att hon går en kurs i kreativt skrivande som riktar sig till barn och ungdomar. 

– Jag tycker att den genren är fascinerande. Det vore kul att skriva en barnbok nån gång och bli utgiven.  

Hela Matilda Modigs novell går att läsa på Augustprisets hemsida, www.augustpriset.se