Han kommer leda katastrofalkarnevalen

Idag avslöjades vem som kommer leda den kommande Lundakarnevalen. Katastrofalkarnevalens general blir karnevalen 2022:s tidigare press- och sponschef Emil Fredberg, en före detta dirigentstuderande med ett långt engagemang inom spexvärlden i bagaget.

Han tror att dirigentkunskaperna kan vara en positiv egenskap som ledare för Lundakarnevalen och säger att en av de sakerna som gör honom till en bra karnevalsgeneral är hans kärlek till att ha roligt.

Vad kommer du göra för att se till detta blir den bästa karnevalen någonsin?

Emil Fredberg, karnevalgeneral 2022.
Foto: Saber Malmgren

– Med pandemin så nära inpå så ser vi ett väldigt stort intresse för att delta i karnevalen på olika sätt och då kan jag göra mitt bästa för att sprida glädjen, taggen och historien kring karnevalen. Karnevalen resonerar gång på gång väldigt starkt med de som deltar och det skapas minnen för livet varje karneval, så då jag ser det som mitt uppdrag att sprida den känslan och glädjen till så många som möjligt.

Vad innebär temat “katastrofalkarneval” för dig?

– För mig betonar det de små vardagskatastroferna. Att man försover sig, råkar använda socker i maten istället för salt och saker i den stilen. Att glädjas åt varje stund i livet – även de som kanske verkar som ett misslyckande eller en fadäs – är för mig kärnan i att se det positiva i tillvaron och det är den känslan jag hoppas ska prägla karnevalen.

Vilken del av karnevalen ser du mest fram emot?

– Jag ser väldigt mycket fram emot uppbyggnaden av helheten. Hela karnevalen består av trettioen delar som alla är väldigt roliga och sysslar med helt olika saker. Hade jag inte fått nöjet att vara karnevalsgeneral hade jag verkligen kunnat tänka mig vara en del av varendaste en av dem.

Vad är den största katastrofen som kan drabba en katastrofalkarneval?

– Alldeles nyligen meddelade trafikverket att det tågstopp som hotade att hänga över karnevalen ska flyttas. Så det var någon slags anti-katastrof som vi är väldigt tacksamma för inte kommer prägla karnevalens glädjestämning. Det värsta skulle väl vara om det bestäms att det ska göras en arkeologisk utgrävning i Lundagård under hela karnevalsperioden, men det ser bra ut på den fronten än så länge.

Var befinner du dig under karnevalens sista timmar? 

– Då är jag nog vid stora scenen och ser den allra sista akten efter att ha deltagit i alla nöjen, besökt alla tält samt ätit på alla krogar. Då avslutar jag med att njuta av någon stor artists framträdande mitt i smeten av alla extasfyllda karnevaldeltagare.

Flera, för studentlund, kända ansikten, däribland rektor Erik Renström och LUS-ordförande Emma Svensson, såg på när den nya karnevalgeneralen presenterades. Foto: Saber Malmgren