Tegners matsalar belägrar AF-borgen

– Det här är en utbildningspolitisk krönika, åsikterna som presenteras är krönikörens egna –

Länge leve konkurrensen! Lundagårds utbildningspolitiska krönikör Elias Nilsson skriver om hur studentlivet hade gynnats av möjligheten för studentföreningar, nationer och kårer att själva laga maten i AF-borgen.

När man cyklar genom Lundagård efter en natts dåliga beslut får man ofta väja för frackbeklädda studenter. Höstterminens balsäsong har snart passerat och det gläder mig att studenterna äntligen får skråla i AF-borgen igen. På andra sidan kulisserna slåss nationer och föreningar mot en mäktig motståndare som försvårar sittningskulturen – Tegners matsalar. 

Detta kanske kommer som en nyhet för er som inte är luttrade sexmästare, men så här fungerar det. När man önskar arrangera någon form av sittning i borgen måste man enligt hyresvillkoren låta Tegners laga maten. Kalaset brukar kosta runt 450 kronor per gäst, exklusive alkohol. Dubblera kuvertpriset för att täcka bland annat alkohol- och lokalkostnader så förstår du varför balbiljetter kostar knappa tusenlappen. 

Men Tegners, som jag i själva verket är ett fan av, är bara resultatet av den riktiga syndabocken – Akademiska Föreningen. Det krävs ordentligt med skicklighet för att servera hundratals studenter, så Tegners har en viktig roll att fylla. Problemet är snarare att AF har gett dem monopol på alla lokaler utom den deprimerande källarsalen. Det är helt enkelt smidigt för AF att låta Tegners sköta all servering på bekostnad av studentlivet. 

Inte bara balerna drabbas. Jag har varit med på en rad ödmjukare sittningar där Tegners förvisso stora portion pyttipanna med bearnaisesås och efterrätt kostat 150 kronor. När föreningar själva lagar maten i sina egna lokaler har matkostnaden för trerätters pressats till ungefär hundralappen. All heder åt dem som vill lägga pyttipannan på entreprenad, men ack vad bra det vore om AF lät oss laga maten själva.

Andra  studentlivsaktiva verkar dela min frustration. Det är en lättförståelig känsla då föreningarna själva lyckas laga trerättersmiddagar för en bråkdel av kostnaden. AF-borgen är en fantastisk fastighet som vi alla önskar nyttja och att då finansiellt underminera allt utom de största balerna är att skjuta studentlivet i foten. Det finns dessutom ordentliga kök runtom i borgen så det är egentligen bara ett pennstreck som krävs för att rädda situationen.

En mer pragmatisk hållning, som dessutom borde förbättra Tegners verksamhet, är att  konkurrensutsätta dem. För det första borde monopolet skrotas så vi ideellt arbetande kan erbjuda billigare sittningar i borgens lokaler. För det andra borde det vara tillåtet att hyra in externa cateringbolag så att Tegners får lite prispress. De har trots allt en konkurrensfördel av att vara belägna i AF-borgen. 

Nu har jag med visst vemod inga sexmästeriposter kvar, men jag lovar er att Lunds studentliv hade fått sig ett rejält uppsving ifall värdarna själv fick laga maten till sina gäster. På så vis dräper man draken som vaktar borgen.