Böcker att ge bort i jul

En god bok är en perfekt sista-minuten julklapp. Saknar du något att ge släktingen, vännen eller partnern? I bokväg finns det något till alla. Lundagårds kulturredaktion tipsar om böcker att ge bort i jul.

Framsidan till Andra tankar
av Katarina Frostenson
BOKFÖRLAGET POLARIS

A. Andra tankar
Katarina Frostenson
Polaris 

Den bästa julklappen är Katarina Frostensons fortsättningsbok om Svenska Akademiens kris. Efter de två böckerna K och F får vi nu en tredje bokstav, ett A. Diktsviten innehåller färre glåpord och är mindre av ett försvarstal för den dömda maken (“kulturprofilen”). Istället skrivs det om vänskapen till Kristina Lugn, poesins kraft och lagens våld. Ingen försoning kan synas, men ilskan har övergått till bitterhet.

Olof Bärtås

Framsidan till Halva Malmö
består av killar som dumpat mig
av Amanda Romare
ALBERT BONNIERS FÖRLAG

Halva Malmö består av killar som har dumpat mig
Amanda Romare
Natur & Kultur 

Att dejta mellan 20 och 30 är allt annat än lätt. I sin debutroman om jakten på kärlek förbi de lösa förbindelserna sätter Amanda Romare fingret på tinderträsket, kanskemännen och singellivets sårbarhet.  Det finns humor, nakenhet och mörker och en otrolig träffsäkerhet i språket som inte går någon läsare förbi. Potentiellt hög igenkänningsfaktor. 

Esther Arndtzén

Framsidan till Mästaren och Margarita
av Michail Bulgakov
NORSTEDTS FÖRLAG

Mästaren och Margarita
Michail Bulgakov
övers. Lars Erik Blomqvist
Norstedts Förlag

En tidlös klassiker som jag alltid kommer tillbaka till. Varje gång lyckas denna underhållande satir bjuda mig på något nytt. Mästaren och Margarita är Michail Bulgakovs främsta, och sista, mästerverk. 30-talets Moskva varvas med Judéen under Jesu tid i en svindlande och intelligent blandning. Precis som i andra Bulgakov-romaner präglas språket av humoristisk sarkasm men i denna når upplevelsen sin fulländning.

Lydia Löthman 

Framsidan till På spaning
efter den tid som flytt. I
av Marcel Proust
ALBERT BONNIERS FÖRLAG

På spaning efter den tid som flytt
Marcel Proust
övers. Gunnel Vallquist
Albert Bonniers Förlag 

Marcels Proust livsverk, och en av 1900-talets viktigaste litterära alster kom tidigare under hösten som nyutgåva, i Gunnel Vallquists gamla översättning på Albert Bonniers Förlag. De cirka 4000 sidorna är uppdelade i 8 vackert formgivna volymer. Den erfarna Proustläsaren så väl som novisen kommer att uppskatta gåvan. 

Esther Arndtzén

Framsidorna till Den allvarsamma leken (t.v.)
och För Lydia (t.h.)
av Hjalmar Söderberg och Gun-Britt Sundström
ALBERT BONNIER POCKET

Den allvarsamma leken
Hjalmar Söderberg
Bonnier Pocket 

&

För Lydia
Gun-Britt Sundström
Bonnier Pocket 

Hjalmar Söderbergs Den allvarsamma leken skrevs 1912 och fick sällskap av Gun-Britt Sundströms För Lydia 1973 – den senare en parafras av den första. Två böcker med samma handling låter kanske tradigt men vetskapen om den andras existens fyller en med tacksamhet så snart man läst ut den första. Det går att finna något för alla i kombinationen av böckerna; från feministisk kritik till det söderbergska skrivsättet.

Victoria Källström

Framsidan till Eufori
En roman om Sylvia Plath
av Elin Cullhed
WAHLSTRÖM & WIDSTRAND

Eufori: en roman om Sylvia Plath
Elin Cullhed
Wahlström & Widstrand 

Elin Cullheds fantastiska roman om Sylvia Plaths sista år i livet vann Augustpriset 2021 i den skönlitterära genren. Romanen är en enda lång monolog vari den unga författarinnan slits mellan förtvivlan, olycklig kärlek och en brinnande lust att skriva. Elin Cullhed har skrivit vackert och gripande om en av 1900-talets viktigaste författare. 

Esther Arndtzén