Lunds journaliststudenter pendlar till Malmö

- in Nyheter

Det råder delade meningar om journaliststudenternas flytt från Lund till nya lokaler i Media Evolution City. Lundagård har talat med Herman Salomonsson och Alice Uhlin som ser olika på att pendla till Malmö. 

I oktober rann avloppsvatten ut i journalisternas lokal. Det har varit en av anledningarna som gjort att institutionsstyrelsen vid Lunds universitets institution för kommunikation och medier beslutat att avsluta undervisningen i Gamla Kirurgens lokaler helt och hållet. Nu befinner sig undervisningen istället i de nya lokalerna i Media Evolution City i Malmö och på måndagen den sjunde februari rivstartade studenterna sin utbildning på plats. 

På gångavstånd från centralstationen, vägg i vägg med Sveriges Television ligger lokalerna på 250 kvadratmeter. De har mindre mötesrum och en större redaktion bara några minuter från Malmö Universitet. 

Herman Salomonsson är en av Lunds journaliststudenter som började sin utbildning nu i höstas. Han har varit i de nya lokalerna och tycker det ser bra ut men till en början var han skeptiskt till flytten och hur den hanterades av ledningen. 

– Vi studenter fick knappt någon insyn i flytten förrän det var klart. Vi fick inte vara med om beslutet så jag tycker behandlingen av oss studenter och sättet vi fick veta om flytten sköttes ganska vårdslöst och ogenomtänkt, berättar Herman Salomonsson. 

Hittills har studenterna inte varit så mycket på plats och Herman Salomonsson tycker det är för tidigt att säga hur det känns att nu studera i Malmö. Men att kunna börja dagen med att cykla till campus kommer Herman Salomonsson sakna och även det sociala umgänget i Lund. Han hade hellre varit kvar i en undermålig lokal än att flytta programmet till Malmö eftersom han tror journaliststudenterna kanske blir isolerade från andra studenter i Lund.

Med tanke på hur kommunikationen mot oss skötts hittills är jag personligen lite avvaktande till att det kommer blir så fantastiskt på kort sikt. Jag är besviken över hur processen gått till och förmedlats till oss, säger Herman Salomonsson. 

Ulrika Holgersson, prefekt vid institutionen för
kommunikation och medier. Foto: Annelie Drakman.

Ulrika Holgersson, prefekt vid Institutionen för kommunikation och medier förstår att nya studenter i Lund är besvikna på att studierna nu är i Malmö. Hon tycker det är tråkigt att höra att studenter är missnöjda med hur flytten hanterats. 

– Jag upplever att vi har haft en bra dialog med studenterna, de har kunnat närvara vid möten och vi har velat informera så snabbt vi kan när vi tagit beslut och redogjort hur vi i ledningen tänkt, berättar Ulrika Holgersson.

Journaliststudenten Alice Uhlin har varit på plats en gång än så länge och tycker lokalerna och läget är toppen. 

– Att det ligger vägg i vägg med SVT gör att jobbet kommer närmare inpå våra studier och det funkar bra som motivation! Det är också kul att lärarna är pepp på att vara i Malmö, då känns det som att vi hjälps åt för att göra flytten så bra som möjligt, säger Alice Uhlin. 

Ulrika Holgersson ser också positivt på flytten som är en satsning som ledningen velat göra i flera år. 

– Jag är superglad, det är lite av ett drömscenario. Jag kan inte säga så mycket om framtida planer än men utbildningen kommer utvecklas till det bättre med de nya lokalerna som ger stora möjligheter till utveckling och samarbeten, berättar Ulrika Holgersson. 

Journaliststudenterna Alice Uhlin (vänster) och Herman Salomonsson (höger). Foto: Eskil Högman.