INSÄNDARE: Tyst om stealthing i Sverige

- in Insändare

Det här är en insändare. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Svensk media har misslyckats med att belysa en form av övergrepp: kondomavlägsnande utan samtycke, skriver en anonym student vid Lunds universitet i en insändare. Tystnaden är skadlig för samhället och för de som drabbas.

Non-consensual condom removal, eller stealthing, innebär exakt vad det låter som – att den ena parten tar av kondomen utan att informera den andra parten om det mitt i akten. Detta medför såklart risker som att könssjukdomar sprids eller att oönskade graviditeter inträffar. Förutom dessa risker kan det även påverka den utsatta känslomässigt och psykiskt, exempelvis till följd av att ha fått en obotlig STI eller blivit gravid, för att inte nämna hur tilliten till andra människor påverkas. Handlingen är olaglig i bland annat Storbritannien och Australien, men om du söker på ”kondomavtagning/kondomavlägsnande utan samtycke” eller någonting liknande på svenska dyker ingen nyligen publicerad artikel från etablerad media upp.

Jag vet detta för att jag har råkat ut för det och för att samma sak har hänt min väninna. Oväntat fick jag reda på att det hände henne, vilket i sin tur fick mig att inse en viktig sak: att jag inte inbillar mig att ett problem finns. Anledningen till varför jag inte ville anmäla händelsen var just för att definitionen av sexuella övergrepp inte specifikt* täcker detta, vilket övertygade mig om att jag borde släppa det. Efter att jag insåg att detta händer andra människor, började jag leta efter mer information. Den andra gången var jag inte förtvivlad och förvirrad, utan bestämd, så jag letade tills jag slutligen hittade flera artiklar på engelska. Det var även i den stunden som jag insåg hur bristfällig rapporteringen om detta var i Sverige. Både New York Times3 och BBC rapporterade om ämnet under 2021, men ingenting om detta syntes i svensk media. 

Energiskt tog jag kontakt med flera tidningsredaktioner, SVT och TV4 på flera sätt, i hopp om att någon skulle ta mitt nyhetstips på allvar. Jag kontaktade även journalister för sig. Jag trodde att handlingen uppfyllde alla nyhetskrav och att detta skulle synas överallt, men verkligheten var en annan. Ingenting gav resultat. Det enda jag fick till slut var ångest över alla uteblivna svar. 

Att detta inte uppmärksammas är väldigt oroväckande. Förutom att det blir en tydlig manipulation av samtycket (man kan inte samtycka till förändrade omständigheter om man inte känner till dem), är detta även värt att poängtera på grund av följande anledningar: 

  1. Om medvetenheten ökar bland folk, kan rättsväsendet bli mer mottaglig för sådana anmälningar. Detta kan förhoppningsvis leda till att färre deltar i detta beteende. 
  2. Om detta når fler människor har vi möjligheten att försöka diskutera för- och nackdelar med en uppdaterad lagstiftning. 
  3. Om information finns tillgänglig, kan detta få fler offer för detta att söka hjälp. Detta innebär att färre lider av ångest över händelsen, utan söker hjälp. (Personligen vet jag vilken skillnad detta hade gjort för mig. Tillgång till hjälp spelar roll). 

Min förhoppning med detta budskap är att fler är villiga att hjälpa mig sprida ordet. Omgivningen spelar roll. Allt tystnad gör är att skicka en felaktig signal om att detta inte händer och att det är acceptabelt ifall det inträffar.  

Anonym, student vid Lunds universitet

* Tydliggörande: I den svenska lagtexten framgår det inte explicit att stealthing är olagligt. Skribenten har reagerat på denna otydlighet. Dock innebär det inte att det enligt svensk lag är lagligt att utan samtycke ta av kondom under samlag.