”Ingen trodde att det skulle gå så här långt”

- in Aktuell, Internationellt, Nyheter

I morse inledde Ryssland sitt angrepp på Ukraina, och nya uppdateringar om krigssituationen kommer ständigt in under dagen. På Stortorget i Lund samlades under eftermiddagen lundensiska ukrainare för att visa solidaritet med sitt hemland.

En ukrainsk flagga vajar över stortorget i Lund. Intill den har en liten skara demonstranter samlats. De står i tystnad, med skyltar som uttrycker stöd för Ukraina, landet som sedan i morse befinner sig under invasion från Ryssland.

– Det här är den mest stressfyllda perioden i hela mitt liv. Min mor, bror och brorsdotter, alla mina vänner är kvar i Ukraina, säger demonstranten Vadym till Lundagård. Han bor sedan en period tillbaka i Lund dit han flyttat tillsammans med sin fru.

– Det är som att gå igenom five stages of grief varenda minut, hela tiden, fyller Alisa i. Hon är gymnasiestudent på Katedralskolan, men ursprungligen från Ukraina.

– Ingen trodde att det skulle gå så här långt, fortsätter hon.

De är båda två märkbart berörda av nyheterna som kommer in om Rysslands intåg i deras hemland.

– Några av mina vänner försöker ta sig ut ur Kiev, för Kiev är troligtvis Rysslands huvudmål, berättar Vadym innan han en kort stund tappar orden.

– En vän till mig vaknade idag av ljudet av missiler som detonerade, och då bor han ändå mitt i ett tätbefolkat område.

Vadym vid protesten på Stortorget
Foto: Alexandra Roslund

Vadym uttrycker sin oro för att invasionen av Ukraina bara är första steget i en större rysk strategi.

– Det jag är mest orolig för är att detta bara är början, och att Ukraina inte är Rysslands slutgiltiga mål, säger Vadym och lyfter Baltikum och övriga länder i det forna östblocket.

– Jag skulle tro att folk i de länderna är rädda just nu, eftersom de tidigare tillhörde Sovjetunionen. Det finns någon sorts rysk chauvinism som vill återta hela det området.

Vadym beskriver eftermiddagens demonstration som att den uppstått spontant, men berättar att de planerar att samla en större skara igen på lördag.

– Allt vi kan göra härifrån är att försöka sprida medvetenhet, hålla oss lugna, försöka hjälpa till om vi kan, men framför allt behålla hoppet, tillägger Alisa.

Lundagård har tidigare idag rapporterat om invasionen av Ukraina, läs artikeln här.