KULTURREDAKTIONENS TORSDAGSTIPS: Tågtävling, berättarkonst och bokrea

En podcast som för lyssnaren till tårar, litteratur om efterkrigstidens Ungern, bokrea och final i både prisbelönat gangserdrama och familjär geografitävling. Lundagårds kulturredaktion bjuder den här veckan på tips för de flesta sinnesstämningar.

Obligatorisk podcastföljetång

Om någon såg mig hulkgråta under min promenad vid Sankt Hans Backar i mellandagarna så är podcastavsnitten The Decision of My Life varför. New York Times podcast The Daily har nog inte undgått någon – den är näst störst i världen och varje dag kommer ett nytt, välproducerat avsnitt á 20-60 minuter om en aktuell händelse, ofta USA-centrerat men inte sällan med omvärldsrelevans. The Decision of My Life del 1 och 2 följer artonåriga ”N” och handlar om hur talibanernas maktövertagande förändrar livet som ung kvinna i Afghanistan. Jag har aldrig lyssnat på något så drabbande i hela mitt liv.

Linn Larsson

I finalen av årets På Spåret tävlar Jonatan Unge
och Cecilia Düringer mot Ina Lundström och Hanna Hellquist.
Foto: Bo Håkansson/SVT

Järnvägsfinal i tv-rutan

Det är dags! Programserien som sträckt sig hela vägen över årsskiftet har nått sitt slut. Imorgon, fredag, är det säsongsfinal av På spåret. I första klass finner vi Hanna Hellquist och Ina Lundström som möter Jonatan Unge och Cecilia Düringer i dressinen. Personligen är jag relativt säker på att det senare paret kniper vinstplatsen – men den som lever får se!

Victoria Källström

Framsidan till Illuminerade detaljer 1
ALBERT BONNIERS FÖRLAG

Storartad familjekrönika

Mitt första möte med den ungerska författaren Peter Nádas var att jag hörde att hans trilogi Parallella historier innehöll en 100 sidor lång sexscen. Självklart slängde jag mig över boken. Resultatet var: golvad. Nu är han åter aktuell på svenska med Illuminerade detaljer 1, första bandet i väntad memoarsvit. Med storartad berättarkonst skildras en judisk familjekrönika i efterkrigstidens Ungern. Dock kräver Peter Nádas, som vanligt, tålamod av läsaren.

Olof Bärtås

Foto: Jonas Jacobson

Skynda fynda – bokrean pågår!

Vad väntar du på? Har du inte redan sprungit till närmsta bokhandel för att knipa bokreans guldkorn är det hög tid att göra det nu. Alternativt kan du klicka dig in på butikernas hemsidor. Är det beslutsångest som hittills hindrat dig rekommenderar jag att ta en kik på kulturredaktionens rekommendationer. Trevlig läsning!

Victoria Källström

Grand finale

Peaky Blinders måste väl vara en av 2010-talets absolut bästa serier? Den 27 februari börjar äntligen den sjätte och sista säsongen sändas på BBC iPlayer. För oss utanför Storbritannien lär det dröja några veckor innan den blir tillgänglig på Netflix, med andra ord finns det gott om tid att se (om) de tidigare avsnitten. Med lika delar melankoli och förväntan närmar vi oss slutet på detta oslagbara gangsterdrama – som jag kommer sakna 1920 talets smutsiga Birmingham (och Cillian Murphy).

Linn Larsson